Noutăți

„Lupta cea bună” la Crocmaz

Un eveniment important în viața sportivă a raionului a avut loc la 13 mai curent: gimnaziului „Ecaterina Malcoci” din s. Crocmaz a găzduit turneul republican la lupte libere care s-a desfășurat sub genericul „Lupta cea bună”. Organizatorii – Consiliul raional, direcția generală educație, primăria Crocmaz și biserica baptistă din localitate – au depus eforturi susținute pentru a organiza acest turneu la cel mai înalt nivel. Acei 108 luptători din șase raioane care au participat la competiție au avut parte de o mare surpriză: invitații speciali al turneului au fost renumiții luptători în stil liber Nicolae Ciobanu din Talmaza, participant la Jocurile Olimpice de la Beijing-2008 şi Londra-2012, și Andrei Prepelița din Căplani, care recent a cucerit medalia de bronz la Campionatul Europei.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, maestru în sport la judo, președintele federației raionale de lupte, a salutat participanții care au venit la turneu din raioanele Hâncești, Cimișlia, Căușeni, Anenii Noi, Strășeni, or. Ștefan Vodă și satele Talmaza și Crocmaz, dorindu-le curaj și baftă sportivă. Atât Nicolae Ceban, cât și Andrei Prepeliță au îndemnat participanții să demonstreze în plina măsură abilitățile de luptă, să acumuleze experiența utilă și să meargă înainte, de la mic la mai mare, de la înfrângerea de astăzi la victoria de mâine.

Au fost prezenți la turneu Raisa Burduja, șefa direcției educație, dl Ion Veleșco, primar de Crocmaz, și pastorul bisericii baptiste din localitate. Sala era plină de suporteri, care susțineau luptătorii preferați. Antrenorii cu renume, dnii Veaceslav Dorobăț și Efim Vremere, au fost arbitri principali ai turneului.

Amatorii acestui gen de sport au primit multă plăcere, urmărind duelurile dintre sportivi, deoarece luptele înverșunate au fost și spectaculoase (vezi foto). Echipa din Ștefan Vodă a obținut primul loc în clasament, fiind decernată cu cupa, medalii și diplome, pe locul doi s-a clasat echipa din raionul Hâncești, trei – sportivii din raionul Căușeni. În nominalizări personale au fost menționați: Elvin Lupan din s. Crocmaz – pentru cea mai bună tehnică, Dorin Lungu din s. Talmaza, cel mai tânăr participant al turneului – pentru voința spre biruință, Balan din raionul Hâncești – simpatia spectatorilor.

La finele turneului, după decernarea învingătorilor, participanții au avut parte de încă o surpriză plăcută: fiecare sportiv a primit un cadou din partea bisericii baptiste. Au făcut donații pentru cadouri și cinci foști locuitori ai s. Crocmaz stabiliți cu traiul în SUA.

Un gest frumos au făcut Nicolae Ceban și Andrei Prepeliță aducând în dar primului său antrenor, dlui Efim Vremere, costumul sportiv al selecționatei Moldovei la lupte. Cred că faptă ucenicilor fără multe cuvinte pompoase a demonstrat tinerilor sportivi că recunoștința, atitudinea respectuoasă față de Învățător (în sensul larg al cuvântului) sunt o dovadă a cumsecădeniei și omeniei…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”