Noutăți

Lumea prin ochii unui meșter talentat

În timpul pregătirilor către festivalul raional cu genericul „Satul de altădată” (activitate din cadrul evenimentelor consacrate Zilei Independenții a Republicii Moldova) Direcția cultură, tineret, sport și turism, grație implicării directorului bibliotecii publice s. Olănești Liuba Moldovanu, a descoperit un meșter popular nou. Este vorba despre Sergiu Papuha  – meșter în prelucrarea lemnului, și nu numai. El  creează sculpturi și diferite elemente decorative din lemn, lozie, crengi. Lucrările sunt  pătrunse de spiritul culturii tradiționale moldovenești. Creația meșterului este rodul  cunoașterii profunde a  lumii lăuntrice a moldoveanului născut pe acest meleag. Dânsul călătorește mult în căutarea sursei de inspirație, este pasionat de istoria Moldovei. Când am discutat cu Sergiu Papuha, am rămas uimită de judecățile lui filosofice. Atelierul meșterului este împânzit de maximele marilor filosofi ai lumii, unele nelipsite de umor. Cu simțul umorului  sunt create unele lucrări cum ar fi „Lingura într-o ureche”, „Lingura COVID-19” (lungimea mânerului lingurii e de 75 cm), „Lingura pentru salariu”…

Deși majoritatea lucrărilor sunt create în stilul național, este în colecția meșterului o sculptură în stil modern. E vorba de figura dinamică a unui armasar cu două picioare ridicate sus și cu coama răscolită  de vânt, lucrată din lozie.  O asemenea lucrare poate să creeze numai  un adevărat artist…

Sergiu Papuha nu are studii speciale, însă lucrările lui confirmă faptul că oamenii nu devin talentați, ci se nasc hărăziți de Cel de Sus. Lucrările meșterului: sculpturi, statuete, lădițe, instalații decorative, pavilioane, scrâncioburi, mânere pentru cuțite, arbalete și altele – se vând cu mare succes în Franța, Rusia, România, Portugalia și Anglia.

Pe mine personal m-au frapat statuetele în miniatură ale diferitor păsărele confecționate cu eleganță și îndemânare uimitoare. Toată această frumusețe a fost făcută din crenguțe și cioturi!

La momentul actual Sergiu Papuha este inspirat de exemplu  lui olășteanului Andrei Ganja care în timpul pandemiei a parcurs  2100 km în 78 de zile. Fapta această eroică demonstrează că pe un om liber nu-l poți constrânge. Pentru personalități neordinare această este o manifestare a libertății spiritului și creativității. Un artist creează fiind liber…

Îi urăm meșterului Sergiu Papuha realizări artistice noi!

Victoria ARUTIUNEAN, specialist principal al DCTST