Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Lectura un remediu pentru suflet

Pe parcursul lunii februarie, Bibliotecile publice din raza teritorială Ștefan Vodă desfășoară, o campanie de promovare a lecturii în contextul Zilei Naționale a Lecturii, care este marcată pentru prima dată oficial în Republica Moldova pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru.  O societate  cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste. Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul bibliotecii devine esențial în a cultiva lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura însă construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.  În acest context   instituțiile bibliotecare  au fost îndemnate să organizeze diverse activități de promovare și încurajare a lecturii, s-a planificat o serie de acțiuni  socio-culturale  cu scopul de a  promova lectura și de a comemora creația lui Grigore Vieru, cu participarea  persoanelor inactive,  persoanelor din mediul rural, persoanelor fizice,  pensionarilor,  persoanelor casnice,  profesorilor, elevilor,  tinerilor, studenților, copiilor și femeilor  refugiate din Ucraina,  persoanelor de etnie romă, funcționarilor și vizitatorilor instituțiilor.

De asemenea, de Ziua Națională a Lecturii,  și-au dat întâlnire  bibliotecarele din instituțiile de cultură și bibliotecarele din instituțiile școlare din raion la invitația Direcției cultură, tineret, sport și turism  în parteneriat cu Direcția generală educație  în sala de lectură a bibliotecii publice orășenești  la o sesiune de comunicări cu mai multe  axe de prezentare consemnate prin: Cum să facem ca cetățenii raionului Ștefan Vodă să pună mâna pe carte”; „ Biblioterapia sau  puterea tămăduitoare a cărții…”; „Clubul de lectură și storytelling”.

Cum să facem ca cetățenii raionului Ștefan Vodă să pună mâna pe carte” ,  Diana Filipescu și Larisa Buraga, bibliotecare la BPO au  propus recomandări, inclusiv  discuții individuale și în grup despre  lectură și promovarea resurselor bibliotecilor, ca modalitate: “Biblioteca este locul unde oamenii citesc. Biblioteca este locul unde oamenii cresc”. Importanța culturii lecturii este orientată către opinia publică și către minimalizarea analfabetismului funcțional, problema apărută recent. O carte te trimite la alte cărți și, în acest fel, are loc formarea culturii noastre. Biblioteca  este cea care poate invoca îndemnuri de a citi și de a păstra  valorile umane prin lectură. A citi înseamnă a întâlni un frate; cărțile sunt efectiv niște oglinzi vii, ele ne permit să începem un dialog cu noi înșine.

 „ Biblioterapia sau  puterea tămăduitoare a cărții...”, Iulia Banari , bibliotecară la BPO   prin prezentarea  susținută  s-a   referit la impactul și eficiența  lecturii pentru eliberarea  stresului, depășirea mai ușor a stresului post –traumatic, iar cărțile  potrivite sunt întotdeauna  de un real ajutor  bătrânilor, tinerilor cu tulburări  de comportament. Din cele mai vechi timpuri și până azi, oamenii au observat puterea uluitoare a artei de a vindeca sufletul, de a elibera emoțiile negative și a le înlocui cu o stare de pace și armonie. Prin prezentarea foarte utilă și des solicitată în ultimii doi ani care s-au dovedit a fi deosebit de tensionați, plini de evenimente dramatice și chiar tragice, în apariția  temelor noi, necunoscute (războiul în țara vecină și fluxul de refugiați, crize , pandemii, suicide, droguri, depresii, conflicte, divorțuri …) pe fonul acestor situații a propus ateliere pe tema găsirii echilibrului interior și a bunăstării interioare, precum și consultații în materie de biblioterapie. Există boli nervoase sau stări febrile, pentru care remediile pot fi găsite mai degrabă în bibliotecă, decât în farmacii. Fericit cel care, mergând la medic, iese cu o rețetă pe care nu figurează un nume de medicament, ci un nume de autor și un titlu de roman. În ziua de azi se publică un roman la fiecare 30 de secunde. De unde concluzia că „biblioterapeuții” sunt  niște psicoterapeuți, care au viitorul în față.  Recomandăm să lecturați: Literatura clasică ca remediu la stres, nevroză, stare chinuitoare; Literatură de detective  se recomandă la o stare obsedată de psihoză; Literatura științifică și fantastică – la fobie se recomandă insistent „trăitorilor în cutie” și celor cu un program strict; Povești și folclor recomandat copiilor hiperactivi, rebeli și adolescenților nevoiași; Literatura umoristică remediu pentru depresii cronice la adolescenți în perioada de trecere, ridică dispoziția în urma intervențiilor chirurgicale; Poezia recomandat la depresii, lectura poeziilor  se folosește la lecțiile de logopedie, la reabilitarea atacului cerebral; Literatura filosofică și duhovnicească  remediu la stresuri acute, depresii cronice.

 Deși globalizarea a marginalizat cartea, astăzi , majoritatea celor care apelează la  instituțiile bibliotecare  sunt  copii și femeile  refugiate din Ucraina, tineri, pensionari aflați în plină stare de depresie, descoperind că literatura le face un bine enorm, că au corectat o anumită traiectorie de viață, dând răspunsuri la problemele  care îi afectau. „Cine are carte are parte”, spune un proverb. Analizăm însă în continuare  un fenomen care ar putea genera un nou dicton: „Cine citește are parte de vindecare”. Cartea ți-i prieten tăcut, și atunci când na-i înțeles-o nu se supără, nu te jignește te așteaptă să revii.

Clubul de lectură și Storytelling, Aurica Vrabie, directoarea BPO  a venit cu o prezentare Power Point la fel de interesantă informând despre instituirea a unui club literar la biblioteca publică orășenească ceea ce recomandă de a prelua și alte biblioteci implicându-se în sprijinul  oferit copiilor și femeilor refugiate din Ucraina, cât și persoanelor cu aptitudini de scriere artistică, care își pot exprima gândurile prin poezie, proză literară, dar și persoane care iubesc să citească. Cu referință la storytelling au fost  împărtășite în detaliu, întreaga teorie despre beneficiul jocului, rolul bibliotecarului, a copiilor ( și nu doar), precum și despre modul în care trebuie să ne creăm jocurile pentru a le face inclusive, funcționale și distractive.

 Cartea artistică, are un rol aparte. Ea cultivă sufletul. Se spune că între paginile unei cărți este o lume întreagă care așteaptă să fie descoperită. De aceea, îndemnăm pe copii, tineri, adulți, să-și aleagă timpul, să citească și să meargă mai des prin biblioteci.

                                                     Valentina Uța, șefa DCTST