Noutăți

Lansarea voluntariatului în Poliția de frontieră

În contextul Zilei Internaționale a Voluntariatului, marcată în ziua de 5 decembrie, a fost lansate oficial activitățile de voluntariat în Poliția de Frontieră. Evenimentul a fost desfășurat și de La sediul din Volintiri au fost invitați șapte tineri – 6 din liceul „Ștefan Vodă” din centrul raional și unul din or. Căușeni, care ar fi interesați de voluntariat în misiunea de control și supraveghere a frontierei de stat. Au fost prezenți la eveniment elevii liceului din localitate și școlii profesionale din Ștefan Vodă.

Deschiderea oficială a ceremoniei de lansare a voluntariatului la care a participat șeful Direcției Regionale Est, comisarul Ruslan Galușca, a impresionat tinerii care, pentru prima dată aflați în sediul PF, au participat la asemenea eveniment. În discursul succint dl Galușca a menționat că, în epoca modernă, voluntariatul a devenit un element important al tuturor societăților. Celebra declarație a Națiunilor Unite „Noi, oamenii, avem puterea de a schimba lumea” s-a transformat în acțiuni concrete ale voluntarilor la nivel global. În context, PF își propune să fie mai aproape de cetățeni, în scopul creșterii gradului de implicare a comunității în activitatea de frontieră, ridicării nivelului de încredere, precum și îmbunătățirii serviciilor prestate. Voluntarii vor acorda suport Poliției de Frontieră în asigurarea regimului zonei de frontieră, vor contribui la elaborarea și distribuirea pliantelor informative de prevenire a anumitor genuri de contravenții și infracțiuni la frontieră în rândul populației, vor organiza întruniri cu membrii comunității și se vor implica în realizarea campaniilor de informare organizate de Poliția de frontieră. Poliția de frontieră este deschisă pentru toți acei care manifestă interes pentru această activitate și care doresc să-şi dedice timpul, experiența, talentul, energia şi abilitățile în folosul comunității, pentru un viitor mai sigur al întregii societăți, a subliniat dl Galușca.

În continuare au fost lansate primele patrule mixte, trei la număr, constituite din polițiști de frontieră și voluntari. Șeful SPF „Volintiri”, inspector principal D. Gavrilan, a stabilit sarcini fiecărei patrule în parte, după ce echipajele au fost remise la supravegherea frontierei de stat.

Ceilalți tineri vizitatori au făcut cunoştinţă cu edificiul sectorului poliţiei de frontieră „Volintiri” precum și cu tehnica și echipamentul din dotare. Prezentarea echipamentului și a exercițiului demonstrativ cu câinele de serviciu a trezit un interes viu în rândul tinerilor.

Amprenta acestui eveniment poate influența destinul unora din acei tineri prezenți la lansarea voluntariatului. Atunci când omul, indiferent de vârstă și statut social, conștientizează că multe lucruri în societatea noastră pot fi schimbate spre bine fără bani, prin acțiuni comune de voluntariat, situația cu adevărat se va schimba. Deci, la 5 decembrie polițiștii de frontieră au făcut pași importanți în educația spiritului civic în rândul tinerilor atât de necesar în realitățile zilei de azi…