Noutăți

Lansarea proiectului “Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea AA/DCFTA în cadrul programelor de asistenţă finanţate de UE”

La data de 7 noiembrie 2017 în încinta hotelului Radisson Blu a fost organizată ceremonia de lansare a proiectului finanţat de UE “Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea AA/DCFTA în cadrul programelor de asistenţă finanţate de UE”.

Oaspeţi speciali al evenimentului au fost dna Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Comerţ şi dl Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Ceremonia a fost deschisă de dna Cecilia Malmstrom care a menţionat că “sunt înregistrate progrese evidente în relaţii comerciale între RM şi UE, au crescut exporturile producătorilor de sucuri, de conserve din fructe şi legume cu 20%, iar exporturile vinurilor au crescut de două ori, următorul pas este exportul produselor de origine animală din ţara noastră”.

„Sunt convins că acest proiect de vizibilitate şi comunicare va atinge toate sectoarele economiei noastre naţionale printr-o prestaţie activă şi diseminarea informaţiei care ţine de acest subiect, vor fi date explicaţii tematice sectoriale astfel în cât fiecare să-şi găsească răspunsul la întrebările pe care le are, să vadă pe exemple concrete care sunt avantajele şi posibilităţile pieţii de desfacere din UE”, a menţionat Octavian Calmîc, care este şi negociatorul „Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în cadrul programelor de asistenţă finanţate de UE”.

Liderul de echipă dna Raluca Costache a prezentat proiectul, a cărui perioada de implementare este 2 ani (septembrie 2017-august 2019), având ca parteneri principali Ministerul Economiei şi Infrastructurii, ODIMM, MIEPO şi alţi parteneri – asociaţii de afaceri, autorităţi publici locale, proiecte finanţate de UE şi alte organizaţii internaţionale, iar beneficiarii proiectului sunt toate categoriile de afaceri din RM.

În primul rând acest proiect va funcţiona ca un centru de informare şi de asistenţă pentru mediul de business, va fi creat „Ghişeul unic mobil”, un vehicul ce va parcurge toate regiunile ţării, va organiza evenimente şi întruniri la nivel local unde specialiştii vor oferi consulţanţă. Rolul programului este de a facilita accesul la informaţii despre beneficiile DCFTA dar şi despre provocările pe care le implică această componentă a acordului de asociere, furnizată prin intermediul unei singure surse într-o formă accesată şi uşor înţeleasă.

Proiectul oferă informaţii şi servicii ce trebuie să faceţi şi cum, de exemplu:

– Ceninţele privind accesul la piaţa UE;

– proceduri vamale pentru exportul şi importul de mărfuri industriale şi produse alimentare;

– normele privind siguranţa produselor alimentare şi documentaţia necesară;

– ce trebuie să facă toţi producătorii pentru a respecta noile standarde armonizate cu cerinţele UE.

Accesând portalul online www.dcfta.md puteţi obţine mai multă informaţie şi să comunicaţi nevoile Dvs. de informare şi asistenţă, deasemenea Specialiştii din Direcţia economie şi atragerea investiţiilor, Consiliul raional Ştefan Vodă vă stau la dispoziţie pentru orice întrebare, ne găsiţi la numărul de telefon: 0(242) 2-20-88, 2-30-29.

Olesea MOISEEV, specialist superior,

direcţia economie şi atragerea investiţiilor