Noutăți

Lansarea proiectului „Prin fotbal să creștem sănătoși”

În instituția preșcolară nr. 3 „Alionușca” din or. Ștefan Vodă a fost organizat pentru copii, inclusiv cei cu cerințe educaționale speciale, o sesiune de socializare și tratament la fotbal, desfășurat în cadrul proiectului social „Prin fotbal să creștem sănătoși”. Acest proiect este o inițiativă susținută cu eforturile comune ale UEFA, Fondul de Responsabilitate Socială prin fotbal HaTTrick UEFA, FMF și UNICEF și are drept obiectiv încurajarea intereselor copiilor pentru sport și a unui mod de viață sănătos prin intermediul practicării fotbalului și activităților distractive. Buna desfășurare a acțiunilor a fost asigurată de către Federația Moldovenească de Fotbal și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în baza acordului de parteneriat și cooperare semnat anul curent.

De menționat, că numai 11 grădinițe din Republică Moldova sunt implicate în acest proiect social, grădinița nr. 3 fiind beneficiară doi ani la rând. Forul fotbalistic a fost reprezentat la eveniment de către Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului social „Prin fotbal să creștem sănătoși”, Liliana Papina, asistent al coordonatorului, Larisa Afanasiev, directorul grădiniței, Galina Cotovici, metodist, antrenorii școlii sportive raionale Sergiu și Ghenadie Palancean, educatorii Galina Bouroș, Alexandra Grigoraș, Natalia Vasilache, psihologul Diana Caterev și logopedul Anastasia Migalatiev.

Pe terenul sportiv al grădiniței „Alionușca” au ieșit copiii din grupele pregătitoare îmbrăcați în tricouri albaștri și pantaloni scurți de culoare neagră – uniformele, dar și echipamentul sportiv a fost primit ca cadou în cadrul proiectului nominalizat. Picii, veseli și energici după exerciții de înviorare, s-au implicat cu cea mai mare plăcere în jocurile distractive elementul principal al cărora a fost mingea de fotbal. Ghidați de antrenori, copiii au îndeplinit diferite exerciții cu mingea, au participat la ștafete, s-au întrecut în lovituri în poartă etc. Părinții și bunicii prezenți la eveniment, bine dispuși, cu zâmbete pe față, fotografiau sau filmau pentru a înveșnici aceste clipe frumoase din viața copiilor și nepoților.

Totodată inspectorul superior al Biroului Siguranță Copii Elena Ceban a conversat cu copiii care așteptau rândul lor să iese pe teren sportiv despre regulile de circulație, comportamentul în diferite situații. Răspunsurile copiilor au dat dovadă că educatorii grădiniței lucrează asupra formării deprinderilor de siguranță la copii.