La 15 ianuarie curent, zi cu dubla conotație culturală, în sala de festivități a școlii de arte „M. Bieșu” s-au întrunit lucrătorii din sfera culturii. Dna Valentina Uța, șefa Direcției cultură, tineret, sport și turism, a felicitat colegii de breaslă cu Ziua Naţională a Culturii care are o semnificație majoră pentru conștientizarea rolului culturii în societate. Ca fir roșu a trecut prin discursul dnei Uța cuvintele marelui Eminescu „Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură”. Șefa DCTST a informat prezența că anul 2020, întru promovarea culturii naționale, valorilor culturale autentice, precum și personalităților artistice locale, va fi Anul satelor raionului Ștefan Vodă. Astfel, diferite acțiuni culturale de rang raional se vor desfășura în localitățile raionului. În fiecare sat sunt oameni talentați, hărăziți de Cel de Sus, a accentuat dna Uța, despre care, spre regret, nu se cunoaște nimic. Scoaterea din anonimat a acestor talente și promovarea lor este o sarcină importantă pentru toți lucrătorii din sfera culturii, a punctat dna Uța.
În această ordine de idei, lucrătorii de cultură au asistat la lansarea de cărți ai autorilor autohtoni.
Dna Valentina Sârbu-Pelivan, profesoara de limbă și literatura română din s. Tudora, a prezentat cartea sa de versuri „Zbor de ciocârlie”. O prefață făcută de consăteana, dna Dorina Onici, a familiarizat prezența cu conținutul cărții editate cu ajutorul prietenilor de după Prut. Fiind ca orice poet o fire sensibilă la tot ce se întâmplă în această viață pământească cu un om, dna Sârbu-Pelivan a reușit să așterne pe hârtie vibrațiile sufletului și a inimii sale de femeie, iubită, mamă, consăteană, patriotă… Autoarea a citit poezii cu sensuri profunde care au găsit ecou în sufletele ascultătorilor. Iubirea în sensul larg al acestui cuvânt este rostul vieții poetei care a trecut prin grele încercări, însă n-a dat mâinile jos, a mers mai departe, dăruind prin opera sa și activitatea profesională acest sentiment sacru celor din jur. Mai mult, cu ajutorul oamenilor de cultură din preajma sa a reușit să pună unele versuri pe muzică care s-a născut în sufletul ei. Ascultătorii au apreciat prin aplauze călduroase și această latură a talentului dnei Sârbu-Pelivan, deoarece dumneaei împreună cu dra Nina Mocan a interpretat două cântece, printre care și cel dedicat tricolorului.
A doua prezentare, a dlui Anton Port din s. Popeasca, a fost una spectaculoasă și multiaspectuală, la fel ca și talentul și temperamentul acestui om neordinar. E greu de enumerat fără a scăpa ceva toate laturile activității sale creative pe parcursul vieții. Profesor de matematică după specialitate, dl Port repede a ieșit din albia îngustă a profesiei, realizându-se din plin ca inventator, istoric, muzeograf, meșter popular… Deși dumnealui este cunoscut în toată țara noastră (despre dumnealui a scris presa locală și republicană, s-au făcut emisiuni televizate), în sală au fost prezenți oameni care anterior n-au cunoscut nimic despre acest mare entuziast al satului Popeasca.
Dl Port a reușit să înveșnicească prin lucrările sale, prin mai multe cărți editate istoria satului Popeasca, destinul consătenilor săi. Nu știu dacă mai există un sat în care fiecare familie își cunoaște, datorită investigațiilor dlui Port pe parcurs a zeci de ani, copacul genealogic. Este o muncă titanică, dar dl Port știe cât de important este să cunoști, pentru viitor, rădăcinile neamului tău… În fiecare sat sunt oameni cu simțul umorului glumelele și pătăraniile cărora să transmit din gură în gură și din generație în generație, dar anume la Popeasca s-a găsit omul, adică dl Port, care le-a cules de la consăteni și le-a publicat. „Omul talentat e talentat în toate”, a spus dna Sârbu-Pelivan, exprimând părerea celor care l-au ascultat pe dl Port cu mare interes și i-au apreciat activitatea cu „bravo!”.
Dl Vladimir Baligari, vicepreședintele raionului pe probleme sociale, care a rămas adânc impresionat de activitățile culturale organizate în ziua de 15 ianuarie, inclusiv omagierea lui Mihai Eminescu, a felicitat pe cei prezenți cu Ziua Națională a Culturii, dorindu-le noi succese și realizări frumoase. „Astăzi ne-am convins încă odată că avem în satele raionului oameni neordinari, oameni talentați care merită toată admirația și recunoștința noastră. Vă aduc gratitudinea mea profundă pentru munca creatoare de zi cu zi și devotamentul profesiei”, a menționat dl Baligari înainte de a înmâna buchete de flori autorilor cărților prezentate la activitatea culturală.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”