Biblioteca publică Ștefan Vodă în parteneriat cu clubul de limba engleză care activează în cadrul bibliotecii, direcția cultură, tineret, sport și turism, liceul teoretic „Ștefan Vodă” au organizat și desfășurat cu succes o activitate cultural-artistică de promovare a cărții și autorilor autohtoni. E vorba de cartea „Curcubeul peste Nistru” scrisă de dl Nicolae Grosu, Cetățean de Onoare al raionului Ștefan Vodă.
„Curcubeul peste Nistru” nu este o carte artistică, ci o sinteză dintre literatura publicistică și memorii, autorul specificând că scrierea lui este „sintetizarea practicii în activitățile organizațiilor nonguvernamentale în sporirea încrederii între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru”.
În calitate de prezentatori au fost dna Larisa Buraga, directorul bibliotecii publice, și Alexandru Corceac, elev al liceului „Ștefan Vodă” care au depănat firul vieții și activității dlui Nicolae Grosu, invitând în scena improvizată participanții activității: elevii liceului Daniel Vornicescu, Alina Șchiopu și Tatiana Balan care s-au împărtășit cu impresiile în urma lecturării cărții, ansamblul „Vatra Nistreană” cu cântece despre Nistru, membrii centrului raional de creație a copiilor și adolescenților cu o poezie despre pace, declamatorii Svetlana Agachi, lucrător de cultură, și Iosif Cazacenco, licean, cu versuri cutremurătoare dedicate conflictului de pe Nistru.
Autorul cărții, dl Nicolae Grosu, mișcat adânc, a mulțumit organizatorilor pentru cele văzute (a fost pregătită o prezentare în Power Point despre autor și opera lui, placarde cu fotografii la temă) și auzite. Dumnealui a vorbit despre perioada de timp oglindită în carte, despre activitățile pe tărâmul diplomației populare în soluționarea conflictului de pe Nistru din anul 1992 care au creat cu adevărat poduri de încredere peste Nistru. În încheiere dl Grosu a menționat:„Lucrul cel mai sfânt ne este de știrbit ura cea de la război, ca ea să nu dospească genetic în noi, fiindcă ea poate aduce și alte nenorociri. Este important să conștientizăm potențialul pericol al ambițiilor unor lideri care, vrând să rămână în „vârful piramidei” sau în istorie, pot recurge la măsuri capabili să ne ducă la un alt conflict armat și la un război civil”.
Despre autor și însemnătatea cărții „Curcubeul peste Nistru”, mai ales pentru generația născută după anul 1992, au vorbit dl Eugen Prutean, primar de Talmaza, dl Nicolae Orlov, președintele consiliului raional al organizației veteranilor, originar din Talmaza, dna Valentina Railean, fost bibliotecar, dna Natalia Ștefan, director pe educație liceului Ștefan Vodă, dl Grigore Teslaru, ziarist, dl Valeriu Gaju, redactor „Prier-info”.
O surpriză plăcută au pregătit pentru dl Nicolae Grosu dna Valentina Uța, șefa DCTST, și dna Ina Caliman, șefa Direcției finanțe care din numele Consiliului raional i-au înmânat, cu ocazia frumosului jubileu de 80 de ani, Diploma de Onoare a Consiliului raional, flori și cadou de preț.
Ieri a fost o zi însemnată pentru dl Nicolae Grosu, plină de emoții pozitive, dar și pentru acei care îi susțin ideile și acțiunile demonstrând aceasta prin prezența la lansarea cărții „Curcubeul peste Nistru”.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”