Expoziția-târg „Hai la piersici” din s. Tudora, ediția II, s-a desfășurat cu mare succes la data de 16 iulie și a pus o temelie trainică pentru ca această sărbătoarea să devină una de rang republican. Organizatorii locali ai expoziției-târg cu impact cultural-artistic au aspirații și mai mari visând la statut internațional cu mulți vizitatori din republică și turiști de peste hotarele țării. Visul frumos a început să se realizeze, deoarece la acest eveniment de mare anvergură au venit oaspeți nu numai din localitățile raionului, dar și din alte colțuri ai Moldovei și turiști străini. N-a lipsit nici conducerea raionului – dnii Nicolae Molozea, președintele raionului, Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco, vicepreședinții raionului, deoarece anume Consiliul raional a susținut, moral și material, organizarea și desfășurarea sărbătorii, oferind cadouri de preț participanților la expoziție-târg.
Grupul local de inițiativă susținut de primăria s. Tudora, direcția cultură, tineret, sport și turism și direcția economie și atragerea investițiilor, direcția agricultură și alimentație a Consiliului raional a depus eforturi susținute pentru a organiza o sărbătoare frumoasă cu un program bogat și variat. Astfel, acei prezenți la eveniment au savurat piersicii dulci ca mierea, dulcețuri, gemuri, sucuri, compoturi, dar și persicata aromată și fină la gust, copturile și alte bucate la expoziția-târg de gastronomie, fiind actori activi ai teatrului gastronomic, doritorii și-au încercat norocul la tombolă, au procurat produse de pe tarabele producătorilor, au participat la diferite concursuri, etc. – fiecare a găsit ceva pe plac. Merită toată recunoștința organizatorilor și publicului prezent agenții economici din localitate, crescătorii de piersici, produsele cărora au fost ținta principală a acestui târg: SRL „Iridrea” (Victor Dombrov), SRL „Agro Valentina” (Valentina Babei), SRL „Vidorghenlux (Dorin Țapu), gospodăriile țărănești „Braghiș”, „Babei Tatiana”, „NICA”, „Mihaela Ababii”, „Țapu Ghenadie” dnii Ion Bolozan și Lora Botnaru, familiile Voloh, Caldare, Hmelevski. Au expus produsele apicultorul Andrei Goru și Andrei Burega – săpunul organic.
Prezentatorii sărbătorii au îndemnat publicul să nu rateze șansa și să procure minunatele lucrări confecționate de meșterii populari din localitățile Popeasca, Carahasani, Tudora, Căplani și Ștefănești, Asociația Meșterilor Hand Made special pentru această expoziție. Bravo pentru Tatiana Barbăneagră, Tatiana Pascal și Ion Fieraru din Tudora, meșterilor populari din Pelenei și Cahul, Tatiana Berznic, Svetlana Armașeva, Elena Căpățînă.
Organizatorii au adus mulțumiri și altor agenți economici din raion: SRL „Prăjitura magică” din or. Stefan Voda pentru prăjiturile cu adevărat magice, dlui Igor Golban din Carahasani care a venit la târg cu uleiurile si produsele cosmetologice din migdale, dnei Tatiana Mancoș pentru expoziția minunata de flori, dnei Olga Sclifos pentru master-class „Tiande”.
Piersicul, eroul principal al sărbătorii, a fost pictat pe fețele și mâinile copiilor și adulților curajoși, printre care a fost și dl Nicolae Molozea, președintele raionului, de către membrii Fondului pentru tineri din Ștefan Vodă. Pentru prima dată au participant la expoziție Fondul pentru tineri din Cahul. Membrii acestor organizații de tineret au adus multă bucurie prin arta face paiting-ului și totodată au colectat surse pentru fondurile lor.
Toată lumea s-a bucurat de spectacolul artistic prezentat de artiștii amatori, dar și cei profesioniști. Pe scena improvizată au domnit cântecul, dansul și voia bună. Au evoluat, cu un buchet de melodii, colectivul „Datina” condus de domnii Ecaterina si Andrei Bezusenco, formația folclorica „Margaritare” din s. Corjova, raionul Criuleni, ansamblul de fluieriști „Lăstărașii” din s. Carahasani, ansamblul folcloric „Vatra„ din s. Popeasca, interpretul de muzică populară de talie republicană Igor Rusu, ansamblul folcloric „Pelinița” din s. Pelenei, raionul Cahul, în frunte cu primarul de Pelenei, dna Nina Muntean, ansamblul folcloric „Țărăncuțele” din s. Căplani.
Tradițional, la finele sărbătorii toată lumea a fost invitată la hora mare, ca la Tudora. Cei mai rezistenți dansatori s-au ales cu cadouri din partea organizatorilor.
Toată lumea a plecat acasă cu cele mai bune impresii și cu dorința de a reveni la Tudora, la această frumoasă sărbătoare a Piersicului și a celor care îl cresc cu mare dragoste în anul viitor.
Stimați vizitatori ai site-ului! Accesați rubrica „Galerie foto” pentru a vedea mai multe secvențe de la aceasta minunată sărbătoare! Nu în zădar se spune că mai bine să vezi odată decât să auzi de multe ori…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”