2 iulie curent, ziua când s-au împlinit 514 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost una deosebită pentru locuitorii raionului Ștefan Vodă care va rămâne în istorie: în această zi a fost inaugurat monumentul dedicat eroilor căzuți în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Evenimentul de anvergură a adunat în fața monumentului o mulțime de oameni care poartă în inimile lor recunoștința față de eroii căzuți în lupte crâncene pe Nistru și respectul profund pentru participanții la război care și-au îndeplinit cu cinste datoria față de Patrie. Membrii asociației obștești „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, președintele Sergiu Dodonov, care mulți ani au așteptat această clipă, au trăit sentimente de tristețe dar și de împlinire – visul lor, cu eforturi comune, s-a realizat.
În ceremonia oficială de inaugurare a monumentului au participat dl Nicolae Molozea, președintele raionului, și invitații speciali – dna Monica Babuc, ministru Educației, Culturii și Cercetării, dl Igor Vremea, deputat în Parlamentul Republicii. În timpul tăierii panglicii a fost intonat Imnul Republicii Moldova, iar apoi corul „Creșendo” a interpretat Imnul raionului Ștefan Vodă.
Protopopul raionului, preotul Constantin Portarescu și fețele bisericești din localitățile raionului au oficiat slujba de sfințire și o panahidă pentru sufletele ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă în timpul tragicului război de pe Nistru.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, la fel, a trăit sentimentul de împlinire și bucurie, deoarece anume Consiliului raional îi revine partea leului în finanțarea acestui proiect cu tentă patriotică. „Am reușit edificarea acestui monument înălțător care va rămâne în istoria raionului nostru unind eforturile. Mulțumesc consilierilor urbei și dlui Gheorghe Anghel, primarilor și consiliilor locale, agenților economici, concetățenilor care au contribuit cu surse financiare la realizarea visului comun. Datoria noastră sfântă este să-i păstrăm memoria vie, să venim cu pietate la acest monument unde pe plăcile comemorative sunt înscrise numele eroii căzuți”
Ministrul Monica Babuc a remarcat simbolismul locației și al datei alese pentru dezvelirea monumentului, tocmai în ziua comemorării marelui domnitor. „Ștefan cel Mare a rămas în istorie nu doar pentru că a fost cel mai longeviv domn al Moldovei, deși 47 de ani este o perioadă extrem de îndelungată pentru acele vremuri de restriște, ci mai ales pentru că „punea pieptul la hotare”, vorba poetului Alecsandri. Iată că și bravii săi urmași s-au „pus zid de apărare” în 1992, luptând cu arma în mâini pentru apărarea pământului strămoșesc. Plecăciuni în fața eroilor căzuți în războiul de pe Nistru și fie ca generațiile viitoare să le păstreze vie memoria, precum noi păstrăm faptele de vitejie ale marelui nostru domnitor”, a declarat oficialul.
Dl Gheorghe Anghel, fost combatant, a subliniat importanța evenimentului în educația patriotică a elevilor liceului „Ștefan Vodă” deoarece monumentul este amplasat în prejma instituției. Visul combatanților – Moldova unită – trebuie să fie realizat de politicieni și diplomați, însă în mod pașnic, a punctat primarul de Ștefan Vodă.
Dl Sergiu Dodon a mulțumit președintelui raionului și consilierilor raionali, primăriei urbei și celor care au contribuit la înveșnicirea memoriei participanților la război de pe Nistru, căzuți în lupte și rămași în viață.
Dl Molozea, președintele raionului, a decernat cu Diploma Consiliului raional un șir de persoane pentru aportul lor în construirea monumentului. Dl Dodon, președintele AO „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, în semn de mulțumire a înmânat diplome și diferite distincții foștilor combatanți.
Festivitatea a continuat cu un recital artistic prezentat de formația corală „Crescendo”.
Evenimentul cu adânci semnificații a finalizat cu depunerea coroanelor și florilor la monument în semn de adâncă recunoștință și cinstire a eroilor neamului.
Valentina GORNOSTALI , IP „Prier”