Noutăți

La raport – centrul raional stomatologic

Consiliul raional este fondatorul ÎM „Centrul stomatologic raional” din anul 2013. La 1 februarie în această instituție a avut loc ședința de bilanț la care a participat dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului. În raportul prezentat dna Irina Caraman, directorul centrului stomatologic, a numit obiectivele principale ale anului 2016: sporirea calității serviciilor stomatologice, asigurarea accesibilității serviciilor, îmbunătățirea managementului financiar, inclusiv motivarea angajaților. Prin cifre prezentate în comparație cu rezultatele înregistrate în anul 2015 raportorul a demonstrat că aceste obiective au fost realizate. O dovadă elocventă – în 2016 au beneficiat de servicii stomatologice 12297 de pacienți, cu 227 mai mult decât în anul 2015. Pacienții apreciază pozitiv că stomatologii aplică pentru tratament tehnici, tehnologii, remedii și materiale de obturație moderne.

Mai mult, în cabinetul chirurgical se folosesc un șir de substanțe anestezice de ultima generație, prin urmare concomitent cu intervențiile chirurgicale stomatologice în condiții de ambulatoriu se efectuează și unele operații.

Centrul stomatologic raional este unica instituție contractată de CNAM pentru prestarea serviciilor unor categorii de persoane asigurate. În context, medicii stomatologi s-au deplasat în toate școlile din satele raionului, unde au efectuat controlul profilactic al copiilor. De asistența medicală în cadrul asigurărilor obligatorii în anul 2016 au beneficiat 11038 persoane asigurate. Contingentele care prevalează sunt copiii de vârsta preșcolară, școlară, gravidele, angajații în câmpul muncii.

Un obiectiv important – reparația capitală cu schimbul geamurilor și termoizolarea pereților – n-a fost realizat, deoarece Consiliului raional n-a avut posibilitatea să aloce surse necesare, iar instituția nu dispune de surse necesare. O altă problemă – catalogul de prețuri pentru serviciile acordate a fost stabilit în 2012, iar prețurile la toate instrumentele, aparataj, materiale necesare cresc anual.

Dl Gherman a subliniat necesitatea activității centrului stomatologic pentru populația raionului. Dacă va fi posibil, Consiliul raional va acorda ajutor financiar pentru crearea condițiilor normale de activitate, deoarece pacienții sunt locuitorii raionului care merită toată grija conducerii raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

DSC00369DSC00373DSC00372