Noutăți

La mulți ani!

Nicolae MOLOZEA,

preşedintele raionului

 Sincer vorbind, mi se pare că 2017 a trecut mai repede decât oricare alt an până acum. Parcă acum e luni şi abia începi săptămâna, ca să-ţi dai seama că deja e duminică, când, uneori, poţi să-ţi mai permiţi câteva ore de odihnă. Dar nu totdeauna. Explicaţia, cred, e la suprafaţă pentru toţi: în grijile şi problemele cotidiene, în preocupările fără sfârşit, când trebuie să soluţionezi chestiuni importante şi nu doar la nivel raional sau local, dar şi la rang de ţară sau chiar peste hotare, timpul nu trece – el zboară.

Contează însă ca, făcând bilanţurile anului trecut, să poţi constata cu siguranţă: anul 2017 a trecut cu folos, cu beneficii pentru raionul Ştefan-Vodă şi oamenii lui. Am fost în toate localităţile raionului de mai multe ori, am comunicat la modul direct cu oamenii şi prin intermediul ziarului „Prier-info”, aşa încât anumite fapte, cifre s-ar putea repeta. Dar haideţi şi să le repetăm, dacă avem motive reale de bucurie.

E ştiut, pentru a realiza ceva în plan social sunt necesare finanţe. De aceea propun s-o începem cu economia. Ramura cea mai semnificativă a economiei raionului este agricultura şi industria de prelucrare. Ei bine, am avut parte de un an bun, iar a se munci bine în raionul nostru se ştie de mult, aşa încât volumul producţiei din acest domeniu a crescut cu peste 700 mln. lei. Se investeşte în vii şi livezi moderne, în tehnică performantă, care sporeşte productivitatea solului şi micşorează pierderile la recoltare. Devine un brand de valoare nu doar naţională, ci şi internaţională „Zona vitivinicolă Ştefan-Vodă”, în ţară existând doar patru asemenea zone.

În plan social presupun că este cazul s-o începem cu învăţământul. Datorită eforturilor Consiliului raional şi conducerii raionului, susţinerii prietenilor noştri de la Consiliul judeţean Dâmboviţa Liceul „Ştefan-Vodă” şi-a îmbunătăţit baza materială, condiţiile de studii. Deşi mi-au cerut eforturi susţinute mie şi colegilor mei din conducere, pot astăzi să vă asigur: sursele financiare pe care le-am obţinut pentru 2018 şi perioada imediat următoare pentru modernizarea în continuare a liceului cel puţin se vor dubla. Sunt absolut sigur că investiţiile în sfera învăţământului în întreg raionul sunt absolut necesare.

Am continuat să dezvoltăm domeniul asistenţei sociale, implementând noi servicii, noi forme de ajutorare pentru cei care o duc mai greu ca noi. A fost un an cu realizări pentru medicina, cultura raionului etc. Şi în aceste domenii avem intenţii bune şi concrete pe viitor.

Vreau să vă vorbesc cu deschisă mândrie despre îmbunătăţirea calităţii drumurilor din raion. Este greu să găseşti un an, de la 1990 încoace, când s-ar fi făcut mai multe drumuri în raion, decât în 2017. Şi doresc să menţionez că în acest an, 2018, intenţiile noastre sunt şi mai îndrăzneţe. Şi cred cu fermitate că drumurile ţării noastre – aceste artere ale economiei Republicii Moldova – vor fi constant şi permanent îmbunătăţite, aceasta fiind, alături de alte domenii, una dintre priorităţile Partidului Democrat din Moldova, partid al cărui parte sunt, partid ce şi-a asumat responsabilitatea guvernării.

Vreau, dragi locuitori ai raionului Ştefan-Vodă, să ajungem cu bine şi la finele acestui an, însă doar după ce vom realiza planurile, intenţiile ce ni le-am planificat pentru 2018. Putem să atingem aceste scopuri doar împreună – fiecare la locul său de muncă. Ne trebuie un pic mai multă încredere în noi, mai mult optimism. Asta şi v-o doresc din adâncul sufletului, la care alăturez sincere urări de a trăi un an bun, plin de lucruri bune, de bucurii de la cei dragi, cu multă sănătate şi un soare care să nu apună niciodată în sufletele d-voastră!

La mulţi ani!