Noutăți

„La izvoarele înţelepciunii”, etapa raională

La 11 mai curent în incinta bibliotecii publice or. Ştefan Vodă s-a desfăşurat etapa raională a tradiţionalului concurs literar „La izvoarele înţelepciunii”, ajuns la ediţia a XXVI-a, care este consacrată scriitorului Ionel Teodoreanu.

Concurenţii, elevii claselor VII-IX, au fost selectaţi în cadrul etapei locale şi au reprezentat 17 instituţii de învăţământ din raion. Conform regulamentului, au fost studiate principalele opere: „Uliţa copilăriei”, „În casa bunicilor”, trilogia „La Medeleni”, în deosebi primul volum „Hotarul nestatornic”.

De asemenea, îndrumaţi de bibliotecari şi profesori, elevii cointeresaţi au citit bibliografia cu referire la critica literară şi aprecierile date operei lui I. Teodoreanu.

În cadrul evenimentului sus numit, participanţii au parcurs 2 probe: un test-scris la verificarea cunoştinţelor despre viaţa, activitatea literară şi opera integrală a scriitorului, iar proba a 2-a, cea orală, a scos în evidenţă competenţele elevilor-cititori de a-şi formula şi exprima gândurile, de a realiza un mesaj literar, a argumenta, etc.

Juriul a selectat şi a menţionat lucrările scrise cel mai reușit, au fost încurajaţi elevii care au fost convingători în răspunsurile orale.

Primul loc şi dreptul de a participa la etapa republicană, care se va desfăşura în or. Chişinău la 22 mai curent a revenit elevei clasei a VIII Ruslana Caburgan de la gimnaziul „M. Sîrghi” s. Cioburciu.

Au fost activi şi s-au manifestat din plin următorii concurenţi: Ludmila Ianţoc, cl. IX, LT „Ştefan Vodă”; Lucia Bolozan, cl. VIII, gimnaziul Căplani; Doina Diaconu, cl. IX, gimnaziul „Grigore Vieru”, s. Purcari;

Valeria Tabacari, cl. VIII, gimnaziul „M. Viteazul”, şi alţii.

Zinaida PÎNZARI, specialist DGE

DSC00027DSC00041DSC00045