Duminică, 25 iunie, în Republica Moldova s-a sărbătorit cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Sărbătoarea națională a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular”.
Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular, promovarea costumului popular drept valoare națională a patrimoniului cultural imaterial, introducerea costumului popular în viața modernă.
În 2016 gazda sărbătorii a fost școala profesională din centrul raional, în anul curent participanții au fost așteptați cu mare drag la Carahasani de unde iau naștere mai multe costume și accesorii populare. Evenimentul care s-a desfășurat sub genericul „Îmbracă costumul popular” a avut loc în curtea și incinta centrului de artizanat „Țarancuța-Carahasani”, conducător dna Galina Marinescu.
Îți râdea inima văzând o mulțime de lume (în jur de 200 de participanți și oaspeți din 15 localități ai raionului) îmbrăcată în costume naționale, începând de la conducerea raionului până la mici copilași. Straiele strămoșilor de parcă au schimbat nu numai exteriorul, dar și interiorul purtătorilor lor: oamenii erau mai frumoși prin privirea mândră și ținuta demnă, zâmbetul larg lumina fețele participanților de la mic la mare.
Cu cuvinte frumoase de apreciere, încurajare și mulțumire au venit în fața prezenței dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dl Vadim Cociu, primar de Carahasani, dna Galina Marinescu, dl Vladimir Baligari, consilier raional. Apoi fiecare localitate și-a prezentat expoziția adusă cu cele mai variate și unice exponate – costume vechi, accesorii, fotografii din viața strămoșilor etc.(vezi foto în rubrica „Galerie foto”). A fost interesantă și utilă partea practică a festivalului – atelierul de lucru sau un master-clas oferit de meșterițele centrului de artizanat „Țîrăncuța-Carahasani”.
Un farmec deosebit au adus sărbătorii artiștii amatori din Carahasani – ansamblu de fluieriști „Lăstărașii” și colectivul artistic „Hatmanii”.
40 de participanți ai festivalului raional de creativitate au fost decernați cu diplome și cadouri de preț, deoarece din unele sate au prezentat expoziții mai mulți actori comunitari – muzeele, casele de cultură, bibliotecile, meșterii populari, colecționari particulari.
A finalizat aceasta acțiune cultural-artistică așa cum e primit la moldoveni – cu o masă bogată și gustoasă pentru toată lumea.
Festivalul raional de creativitate „Îmbracă costumul popular” a fost organizat de DCTST sub egida Consiliului raional în parteneriat cu primăria s. Carahasani. S-a simțit foarte bine că la nivel de comunitate există o conlucrare viabilă și productivă, cultura și tradițiile neamului sunt susținute în plan moral, dar și material de către administrația publică, consilierii locali, agenții economici din teritoriu, în primul rând, de către SRL „Carahasani-Agro”. Astfel, eforturile comune au dat un rod minunat – o sărbătoare de zile mari, participanții plecând acasă cu cele mai frumoase impresii și dorința de a readuce în viața modernă elementele portului național.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”