Noutăți

Justiție independentă și administrare eficientă

Conform orarului audienței și întâlnirilor membrilor Guvernului și conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii în teritoriu, la 20 octombrie curent în vizită de lucru la Ștefan Vodă s-a aflat dl Nicolae Eșanu, viceministru justiției, concomitent reprezentantul guvernului în Parlamentul Republicii Moldova. Prima parte a vizitei a fost destinată întâlnirii cu funcționarii publici din aparatul președintelui raionului, conducătorii direcțiilor, instituțiilor și serviciilor, primarii localităților.

În luarea s-a de cuvânt dl Eșanu s-a axat pe direcțiile prioritare ale activității Ministerului Justiției fără a ocoli problemele majore cu care se confruntă ministerul și, respectiv, societatea. Reformarea justiției nu este posibilă fără schimbări radicale în toate sferele de activitate, inclusiv în mentalitatea fiecărui cetățean al țării, a accentuat dl Eșanu. Implementarea legilor existente lasă mult de dorit, sunt legi bune, însă lipsește mecanismul de funcționare. Un stat funcționează bine când justiția este independentă, iar administrarea – eficientă. Dacă s-ar fi dorit, și în condițiile zilei de azi se putea de schimbat situația cu mult mai rapid, a concluzionat dl Eșanu.

Dl Anghel, primar de Ștefan-Vodă, a adresat viceministrului o întrebare cu privire la gestionarea fondului locativ, deoarece oamenii se adresează la primărie cu cereri de a acorda locuințe. Răspunsul a fost paradoxal – în aceasta sferă până la moment este în vigoare legea din timpul sovietic, însă Legea cu privire la locuințe care urmează să fie adoptată de parlament nu prevede acordarea gratuită a locuințelor. Apare o noțiune nouă – locuințe sociale pentru unele categorii de cetățeni care nu vor fi pasibile privatizării. Cetățenilor care dețin apartamente neprivatizate va fi oferit un termen pentru privatizare, în caz contrar ele vor trece în categoria locuințelor sociale.

Dl Eșanu a răspuns și la întrebările parvenite de la dl Andrei Trofimov, șeful Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă, dl Nicolae Damian, șeful Inspectoratului fiscal pe raionul Ștefan Vodă. La finele întâlnirii dl Eșanu a reiterat că schimbările în justiție, politică și societate sunt necesare, însă schimbările trebuie să se înceapă de la fiecare din noi. Nimic nu se va schimba până când clasa politica și toți cetățenii țării nu vor înțelege cu desăvârșire: în fața legii toți sunt egali, fie ministru sau țăranul care toată viața a tras sapa de coadă. Supremația legii și administrarea eficientă sunt principiile prioritare pentru orice stat democratic și bine dezvoltat.