Noutăți

Jubileu cu miros de crizanteme

Cetățeanul de Onoare al raionului Ștefan Vodă, dl Mihail Chiril Ciobanu din s. Olănești, la 14 noiembrie curent, a împlinit vârsta onorabilă de 90 de ani. Toată viața dl Ciobanu a dedicat învățământului public lucrând profesor de limbă și literatură română, inspector școlar, director de școală. Pe timpuri școala din Olănești cu colectivul de pedagogi de profesionalism înalt avea un prestigiu înalt în toată republica, mulți discipoli făcând o carieră strălucită în știință, medicină, domeniu militar etc.

Colectivul de profesori și elevi ai liceului „B. P. Hașdeu” din s. Olănești, director dna Eugenia Arpente au făcut un gest nobil organizând o frumoasă sărbătoare de omagiere a dlui Ciobanu cu participarea membrilor familiei, foștilor discipoli, reprezentanților administrației publice locale de nivelul I și II, prietenilor și consătenilor. Sala festivă a liceului împodobită cu o mulțime de flori fermeca cu mirosul de crizanteme, ce sunt adevăratele perle ale toamnei.

Organizatorii au împletit cu iscusință în scenariul evenimentului numeroasele felicitări, în versuri și proză, și un filmuleț video cu cele mai importante secvențe din viața sărbătoritului, folosind fotografiile din arhiva familiei Ciobanu. Emoțiile trăite de către dl Ciobanu pe parcurs au fost puternice și adânce, până la lacrimi, iar cel mai prețios a fost sentimentul de împlinire. Au ieșit pe scenă cu cadouri, inclusiv muzicale, și cuvinte de cea mai înaltă apreciere a Pedagogului și Omului profesorii și elevii liceului, preotul Constantin, dl Iurie Tulei, conducătorul SA „Nistru Olănești”, dl Petru Marcov, primar de Olănești. Au adus felicitări cordiale din partea conducerii raionului și Consiliului raional dnii Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, și Ion Țurcan, secretarul Consiliului raional, care i-au înmânat omagiatului în semn de înaltă apreciere Diploma de Onoare a Consiliului raional și un cadou de preț, dl Victor Sînchetru – din partea direcției generale educație și sindicatelor din învățământ.

„Ați fost și sunteți pentru noi și astăzi un simbol al omeniei, cumsecădeniei, onestității, devotamentului, patriotismului, profesionalismului” – iată o sinteză scurtă a celor spuse de către toți vorbitorii în adresa omagiatului. Discipolii, deja pensionari și ei, și-au adus aminte și de unele momente hazlii din viața școlară: „Țineți minte cum ne-ați ținut în picioare o lecție întreagă pentru că am stricat, lovind din neatenție cu mingea de volei, bustul lui Lenin, conducătorul proletariatului mondial?” Un singur exemplu din trecut a demonstrat cât de tare s-a schimbat viața noastră, inclusiv și cele mai importante valori, și totodată cât e de puternică amprenta trecutului – toți s-au adresat la omagiat ca pe timpuri – „Mihail Chirilovici”…

Dl Mihail Ciobanu, mișcat până la adâncul sufletului, a mulțumit organizatorilor și celor prezenți în sală pentru atenția acordată. Copilul și tânărul războiului, dl Ciobanu a răsfoit cartea vieții sale, povestind nu atât despre evenimentele trăite, printre ele și tragice, cât despre oamenii întâlniți în cale care i-au influențat destinul. Inteligenți, deștepți, bine școliți, culți, mărinimoși, ei au rămas pentru totdeauna în memoria dânsului, deși mulți din ei deja au plecat în lumea celor drepți. Recunoștința, o calitate rară în zilele noastre, vorbește mult și despre omul care o poartă în suflet.

La mulți ani cu sănătate, stimate Mihail Chirilovici! Să vă bucurați de viață până la ultima clipă!

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”