Noutăți

Iurie Ușurelu, viceministrul MAIA, la Ștefan Vodă

La 18 aprilie curent dl Iurie Uşurelu, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, a efectuat, în cadrul  întâlnirilori memrbrilor . guvernului cu cetățenii, o vizită de lucru la Ștefan Vodă. Întrevederea cu funcționarii publici și agenții economici din sectorul agrar al raionului a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului raional. La întrevedere cu viceministrul a fost prezentă conducerea raionului în plina componență. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a chemat pe acei prezenți în sală la un dialog deschis cu reprezentantul guvernului, aducând la cunoștință problemele existente la nivel local rezolvarea cărora ar fi îmbunătățit situația social-economică și ar spori încrederea în activitatea organelor de stat.

Dl Valeriu Osipov, șef interimar al direcției agricultură și alimentație, a prezentat o informație succintă despre situația actuală în sectorul agrar al raionului Ștefan Vodă.

Dl Iurie Ușurelu în discursul său s-a referit la un șir întreg de subiecte importante, cum ar fi identificarea noilor piețe de desfacere și dezvoltarea celor tradiționale, subvenționarea producătorilor agricoli și modificările în Regulament, modificarea codului funciar, dezvoltarea zonelor rurale și crearea pensiunilor agricole turistice din țară, dezvoltarea sectorului zootehnic, posibilitățile de atragerea investițiilor străine în dezvoltarea unei afaceri sau crearea unui business nou etc.

Dl Vasile Buzu, directorul executiv al asociației producătorilor agricoli „UniAgroPrim”, a abordat un șir întreg de probleme care împiedică activitatea agenților economici din agricultură, printre care scutirea agenților economici de penalități și amenzi, impozitul unic, problema zilierilor, restabilirea serviciului antigrindină și altele. Dumnealui i-a înmânat viceministrului o adresare scrisă cu nominalizarea tuturor problemelor din domeniul agrar.

Dl Andrei Ștefan, conducătorul SRL „Cioburciu-Agro”, a descris în culori negre problema cu care s-a ciocnit întreprinderea – irigarea plantațiilor cu apa din râul Nistru. Deși au fost investite resurse bănești impunătoare în restabilirea stației de pompare și a sistemei de irigare, diferite instanțe de rang republican tergiversează rezolvarea problemei, ba mai mult, se creează impresia că soluționarea problemei se împiedică intenționat.

Plin de nedumerire și pesimism a fost discursul dlui Vasile Cociu, conducător SRL „Carahasani-Agro”. Întâlnirile cu reprezentanții guvernului în teritoriu n-au niciun efect pozitiv, a punctat dl Cociu, deoarece nu se întreprinde nicio măsură pentru a soluționa problemele despre care vorbesc ani la rând agenții economici. Paradoxal, dar nu se rezolvă nici problemele de ordin tehnic, care nu cer investigații adăugătoare sau surse financiare suplementare. În condițiile actuale dezvoltarea sectorului zootehnic este imposibilă, și-a exprimat convingerea dl Cociu, având ca bază experiența proprie. Din an în an tot mai tare se complică dosarele pentru subvenționare, contabilitatea, atragerea investițiilor etc. Agricultorii doresc cât mai multă simplitate în completarea documentației necesare pentru activitate, deoarece actualmente se pierde prea mult timp.

Dl Iurie Ușurelu a dat unele explicări vizavi de chestiunile abordate, a asigurat că la nivel de minister se lucrează asupra soluționării problemelor, primele rezultate vor fi simțite de agricultori pe parcursul acestui an.