Noutăți

Istoria pe care trebuie să o păstrăm și lăsăm urmașilor

(Fotografiile de la eveniment sunt plasate în rubrica „Galerie foto”)

La 23 august curent, în raionul Ștefan Vodă, în preajma s. Răscăieți, a avut loc un eveniment de anvergură – inaugurarea complexului memorial al eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. Monumentul „Înălțimea Lomachin” ridicat în cinstea celor  11 Eroi ai Uniunii Sovietice a fost restaurat cu eforturi comune ale Consiliului raional Ștefan Vodă și a Organizației Obștești „Vece” din Republica Moldova condusă de dl Nicolai Guțul

La ceremonia de inaugurare și sfințire a monumentului din Răscăieți au participat conducerea Consiliului raional Ștefan Vodă în frunte cu dl Iurie Moiseev, reprezentanții tuturor direcțiilor, instituțiilor și serviciilor raionali, președintele RM Igor Dodon, diplomați din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Republica Bașkortostan, precum și localnici, printre care mulți copii și tineret, slujitorii bisericilor din raion.

Dl Iurie Moiseev, președintele raionului, a răsfoit filele istorice ale operațiunii militare „Iași –Chișinău”, care a pus capăt ocupației fasciste. Eroii-lomachiniști au săvârșit un act de eroism fără precedent în istoria militară, cucerind o înălțime strategică pentru desfășurarea cu succes a luptei cu inamicul. Înălțimea poartă numele lui Vasile Lomachin, unicul ostaș care a căzut pe câmpul de lupte. 11 stelele de pe monument sunt nominative si simbolizează memoria celor militari care s-au învrednicit de titlul ”Erou al Uniunii Sovietice”, Vasilii lomachin – post-mortem

– Astăzi asistăm la redeschiderea acestui frumos memorial pentru reparația căruia au fost alocate din partea Consiliului raional, suma de 150 de mii de lei iar, urmează ca la următoarea ședință din luna septembrie să alocăm în 120 de mii de lei. 540 de mii de lei au fost alocate, donate din partea Federației Ruse În acest context, permiteți-mi ca din numele locuitorilor raionului Ștefan Vodă să le mulțumesc frumos pentru ajutorul acordat, la fel și dlui Nicolae Guțul, președintele „Vece” pentru inițiativă și eforturi susținute depuse, a punctat dl Moiseev, înmânând tuturor sponsorilor Scrisori de recunoștință din partea conducerii raionului.

Invitatul de onoare la inaugurarea memorialului, dl Igor Dodon, președintele țării, i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia marcării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. De asemenea, șeful statului și-a exprimat recunoștința față de oamenii care contribuie la renovarea monumentelor istorice.

– Important este să nu uităm cu ce preț a fost obținută victoria și eliberarea. Recent au fost scoase din arhive mai multe documente care au demonstrat că pe parcursul ocupației, cei patru ani de ocupație, din 41 până în 44, sute de mii de moldoveni au avut de suferit. Mulți au fost uciși, duși din țară, de exemplu, capitala noastră, Chișinău, numărul locuitorilor a scăzut de 10 ori, de la 300 de mii la 30 de mii. Mă bucur că aici sunt tineri, sunt și generația tânără care trebuie să ducă aceste amintiri, pentru viitor, să le transmită generațiilor viitoare, a accentuat președintele țării.

Fiecare membru a delegației a vorbit despre însemnătatea evenimentului pentru istoria umanității, pentru viitorul generației în creștere.

Localnicii din Răscăieți spun că, pentru ei, memorialul din sat are o importanță deosebită.

 – Suntem foarte bucuroși că nu se dă uitării istoria țării. N-are importanță de ce naționalitate sunt persoanele care au căzut în timpul luptelor crâncene cu fasciștii pentru eliberarea raionului și țării. Noi trebuie să păstrăm cu sfințenie istoria acestui meleag, să nu dăm uitării faptele eroice a ostașilor care și-au îndeplinit cu cinste ceste datoria militară. Noi o să facem tot ce ne stă în puteri pentru a păstra acest memorial, a menționat dna Zinaida Marin, primarul com. Răscăieți, mulțumind din numele localnicilor sponsorilor acestui grandios proiect și organizației „Vece”.

La finalul evenimentului, președintele țării și participanții la ceremonie au depus flori în memoria celor căzuți în luptele de acum 75 de ani.