Noutăți

Iresponsabilitatea și neglijența vor fi pedepsite

Astăzi, 16 iunie 2020, a avut loc ședința de lucru a Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică, în calitate de invitați fiind proprietarii piețelor din Ștefan Vodă și Olănești, primarul de Olănești, dl Iurie Ostafii.

Spre regret, situația epidemiologică în raion se agravează, la data de 15 iunie fiind confirmați cu Covid-19 7 locuitori ai raionului, a menționat dl Vasile Maxim, președintele raionului. Dna Mariana Haret, șefa Centrului de sănătate Ștefan Vodă, a informat că azi au fost testate 20 de persoane suspecte și rezultatele nu vor fi cele mai bune. Deși s-a deschis o secție COVID în spitalul raional, posibilitățile de spitalizare sunt reduse – 5 locuri pentru triere și 15 pentru bolnavi.

Președintele Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică, dl Vladimir Baligari, a inspectat, la data de 14 iunie, piața din s. Olănești și a depistat unele neconformări legate de prevenirea și combaterea infecției COVID. Dna Negrețchi, proprietara pieții a fost preîntâmpinată că în piață să permite comercializarea doar produselor agroalimentare și nicidecum celor industriale. Pentru nerespectarea regulilor stabilite vor fi sancționați, în primul rând, proprietarii piețelor, dar și agenții economici sau persoanele fizice care pun în pericol sănătatea publică. Pentru a face ordine în piețe, este necesară implicarea polițiștilor. Președintele raionului a propus primarului de Olănești, și nu numai, să apeleze consilierii locali pentru a acorda ajutor în menținerea ordinii și respectării restricțiilor impuse la nivel republican și local.

Dna Misail, administratoarea pieții din centrul raional, a menționat că produsele agrare se vând și în afara pieții, de pe pământ, cu încălcarea cerințelor sanitare, însă cu acești vânzători nu se iau măsuri de rigoare, nu se implică nicio instanță abilitată, inclusiv primăria urbei.

Președintele raionului a adus la cunoștință că proprietara magazinului alimentar, dna Aneta Frunză, a fost testată pozitiv la COVID. În pofida acestui fapt, magazinul continuă activitatea sub pretextul că ar fi fost făcută dezinfecția și schimbați vânzătorii. Membrii comisiei au fost categoric împotrivă funcționării magazinului, deoarece regulile sunt stabilite pentru toți fără nicio excepție. (În cazul similar a fost închis magazinul de firmă „Lapmol”). Astfel, după decizia comisiei, magazinul va fi închis pe perioada de carantină.

Dl Andrei Trofimov a accentuat că polițiștii se vor implica activ în patrularea spațiilor publice și a avertizat că vor fi luate măsuri drastice (amenzi) în privința celor ce nu respectă restricțiile, deoarece pe cântar e pusă sănătatea și viața oamenilor.

Plus la aceasta, grupa de lucru va efectua controale inopinate în magazine, frizerii, localuri. Atât cetățenii, cât și agenții economici din toate sferele de activitate au fost sensibilizați, preîntâmpinați despre consecințele încălcării legii stabilite, astfel, a venit timpul de a răspunde pentru iresponsabilitate și neglijență care pun în pericol sănătatea și viața locuitorilor raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”