Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Ion Creangă – povestitor, pedagog, scriitor

Cu mulți ani în urmă când primăvara bătea la ușă, s-a născut acel mare și sfătos povestitor,  îndrăgit de cei mari cât și de cei mici pentru frumoasele povești, Ion Creangă.

Înainte de a fi autor de povești și creator de literatură pentru copii, Ion Creangă a fost învățător, a modelat suflete și a modelat caractere timp de 20 de ani, iar mărturiile foștilor săi elevi reprezintă dovada că și-a îndeplinit misiunea: era un dascăl blând, comunicativ și glumeț. Vara privea la jocurile copiilor și îi învăța cum să bată mingea, iarna se urca în sanie și le arăta cum să cârmuie cu piciorul. Înainte de a începe lecția pe toți îi întreba ce au mai făcut pe acasă și multe alte întrebări care erau puse cu blândețe așa în cât lecția li se părea o comunicare  a convorbirii prietenoase dintre copii și bunul lor învățător.

Puțini  dintre noi știm că Ion Creangă a revoluționat, în cei 20 de ani de activitate la catedră, stilul de predare în școală, făcând trecerea de la învățarea mecanică  de frică Sfăntului Neculai  și  a calului balan la învățământul viu și intuitiv în care elevii făceau  aritmetică  prin  intermediul poveștilor. Învățătorul Creangă nu doar a aplicat metode diferite la clasă, ci a înțeles că trebuie să le împărtășească și altora prin intermediul primului abecedar în grafie latină. Îndrăgostit de școală și de copii, un pedagog desăvîrșit,  Creangă a indicat și care e cea mai mare menire a școlii, aceea de a scoate oameni din boțurile însuflețite de humă.

În rapoartele de inspecție învățătorul Creangă primește doar  cuvinte de laudă,  îl apreciau și îl iubeau învățăceii de clasa I și elevii de la institutul  Pedagogic din Iași, care doreau să preia din ideile revoluționare ale învățătorului. Printr-o decizie  din 20 iunie 1993, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a ridicat caterisirea diaconului Ion Creangă, reabilitînd astfel numele marelui scriitor român.

În anul acesta marele scriitor, pedagog și povestitor Ion Creangă împlinește 185 ani de la naștere. În cele 26 de Biblioteci publice teritoriale din localitățile raionului Ștefan Vodă, au fost inaugurate expoziții de cărți, călătorii imaginare în lumea poveștilor lui Creangă  /”Soacra cu trei nurori”, „Fata babei și fata moșneagului”/; jocuri în rol  /”Capra cu trei iezi’’, ”Dănilă Prepeleac”/;  teatru de păpuși  /„Punguța cu doi bani”, „Ivan Turbincă”/;  povestire în lanț  /„Povestea lui Arap-Alb”, „Povestea porcului”/. Printr-o vizionare de film s-a trecut și prin amintirile din copilărie a lui Nică /„Pupăza din tei’’,”La cireșe”,” La scăldat”/.  La începutul lunii martie, eroii poveștilor lui Ion Creangă au prins viață fiind lipiți din zăpadă.                                                                               

 Ababii Angela, specialist principal  DCTST