Noutăți

Învăţământul dual în Republica Moldova

        Joi, 23 noiembrie 2017, filial Tighina a Camerei de Comerţ şi Industrie a RM a organizat în incinta Şcolii Profesionale Căuşeni o sesiune de informare „Oportunităţile oferite de învăţământul dual în formarea cadrelor muncitoreşti calificate”. La eveniment au participat reprezentanţii şcolilor profesionale din Căuşeni şi Ştefan Vodă, şi agenţi economici din ambele raioane.

         În cadrul evenimentului, doamna Rodica Bivol, manager principal, CCI RM, a prezentat Proiectul „Reforma Structurală în Învăţământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”, „Rolul şi responsabilităţile CCI RM în organizarea şi desfăşurarea învăţământului dual în Republica Moldova” precum şi bunele practici în domeniul Învăţământului Profesional Tehnic în sistem dual din experienţa germană.

        Învăţământul dual presupune ca 70% din studii să aibă loc direct la întreprindere, iar 30% în instituţia de învăţământ. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a iniţiat elaborarea Regulamentului pentru a stabili condiţiile legale şi regulile de organizare a acestei forme de învăţământ, stabilirea timpului necesar pregătirii teoretice şi practice, reglementarea statutului elevului ucenic, inclusiv introducerea termenului de „salariu de ucenicie” ca mecanism de remunerare. În anul de studii 2016-17, aproximativ 20 companii au implementat programe de studii în învăţământul dual, în colaborare cu 9 şcoli profesionale

Agenţi economici, interesaţi de acest proiect pot apela după informaţii suplimentare la specialiştii din direcţia economie şi atragerea investiţiilor la numărul de telefon: 0(242) 2-20-88, 2-30-29.

 

Olesea MOISEEV, specialist superior, direcţia economie și atragerea investiţiilor.