Noutăți

Întâlnirea Secretarului de Stat al MADRM cu activul raional şi producătorii agricoli

La data de 16.03.2018 în incinta Consiliului raional Ştefan Vodă a avut loc o întâlnire cu Secretarul de Stat al MADRM, dul Vasile Luca. La şedinţă au participat şefii direcţiilor şi secţiilor Consiliului raional, producători agricoli, agenţi economici din raion.

Secretarul de Stat a adus la cunoştinţă audienţei informaţii utile despre subvenţionare şi despre compensarea pierderilor suferite de producătorii agricoli  din cauza ninsorilor abundente şi grindinei din primăvara anului 2017. Totodată a asigurat producătorii agricoli că va întreprinde vizite de lucru în teritoriu pentru a vedea situaţia reală a fiecăruia, pentru a putea propune şi întemeia relaţii de colaborare între parteneri economici, atât din ţară, cât şi din străinătate.

De menționat, că reprezentanții din domeniul agricol au ridicat un şir de probleme şi anume:

– Sistemul Antigridină ce nu activează din anul 1997;

– Sistemele de irigare devastatoare şi preţul la apă. Modul de eliberare a autorizaţiilor pentru irigare;

– Paşaportizarea bazinelor acvatice;

– Semănăturile cu soiuri neomologate în RM şi impozitarea lor de la 8% la 20%;

– Agenţii economici în agricultură ce transportă angajaţi în câmp, simplificarea legislaţiei;

– Poliţa de asigurare în domeniul agricol să fie eliberată gratis și altele.

Dl Luca a informat că, în anul 2018 printr-un proiect regional vor fi instalate sisteme antigridină pe teritoriul raionului.

La finele ședinței Secretarul de Stat, dl Vasile Luca, a mulţumit invitaţilor pentru receptivitate, asigurându-i că întâlniri de acest fel vor mai avea loc şi i-a îndemnat să solicite ajutorul şi implicarea autorităţilor publice locale cât şi a Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Ştefan Vodă, conform competenţelor delegate de legislaţia în vigoare.

Mircea CUCLENCO, șeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie