Noutăți

Întâlnirea președintelui raionului cu asistentele medicale

Recent, președintele raionului, dl Nicolae Molozea, s-a întâlnit cu asistentele medicale din Centrul de sănătate Ștefan Vodă care activează în 18 localități ale raionului. Întâi de toate, dl Molozea a mulțumit asistentelor medicale pentru munca depusă în condiții deloc ușoare. Atunci când în sistemul de sănătate se atestă lipsa catastrofală a medicilor, povara cade pe umerele asistentelor medicale. În context, de profesionalismul, calitățile omenești și atitudinea acestor lucrători medicali depinde sănătatea locuitorilor, nivelul lor de informare în domeniul medical. Președintele raionului a cerut ca asistentele medicale care au o comunicare largă cu locuitorii satelor să-i convingă să procure polița de asigurare medicală explicând că asigurarea obligatorie este un instrument financiar care acoperă 90 % cheltuielile din sistemul de sănătate, adică banii pentru sistemul de sănătate vin din asigurările obligatorii și pe potriva contribuției noastre în sistem vom avea calitate și volumul de servicii medicale. Polița de asigurare acoperă practic toate necesitățile beneficiarului, în afară de serviciile stomatologice și cosmetologice. Polița acoperă chiar și serviciile chirurgicale foarte costisitoare de care unii beneficiari nici nu sunt la curent. Pacientul asigurat are dreptul la medicamente compensate. Anume aici sunt multe supărări din partea bolnavilor care nu înțeleg de ce unora sunt prescrise rețete pentru medicamente compensate, iar lor – nu. Omul bine informat știe pentru care maladii se prescriu medicamente compensate, nu se supără și nu se plânge pe medic, deși își dorește ca această listă de medicamente compensate să fie extinsă ca și el să beneficieze de scutire la leacuri. Pentru aceasta lumea trebuie să cumpere polița medicală…

O altă problemă în soluționarea căreia trebuie să se implice cât mai activ asistentele medicale este donarea de sânge. Mulți nu cunosc cât e de bine pentru sănătatea proprie de a dona sânge, nemaivorbind despre alte scopuri nobile.

Lumea este speriată de reforme în diferite domenii, inclusiv în medicină. Orice reformă este dureroasă, însă trebuie să le acceptăm dacă ele schimbă situația în bine. Se zvonește că spitalul raional va fi închis etc. Președintele raionului a punctat că va face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple, mai mult, să investesc bani, inclusiv din bugetul raional, în reparații, dotare cu aparataj pentru a crea condiții cât mai bune pentru medici și pacienți. Consiliul raional întreprinde măsuri pentru a atrage tinerii specialiști în mediul rural.

Președintele raionului a îndemnat asistentele medicale să se implice mai activ și în viață comunității în care locuiesc pentru a schimba lucrurile spre bine. A urmat runda întrebări-răspunsuri. Președintele a promis că problema apeductului din s. Slobozia va fi soluționată. A fost pusă întrebarea referitor la costul mare a apei în s. Volintiri. Președintele a informat că aceasta nu intră în competența administrației publice locale, tarifurile la apă stabilește ANRE conform datelor prezentate. În context, dl Molozea a vorbit despre proiectul grandios care se va implementa începând cu anul 2019 – apeduct și canalizare pentru fiecare sat din Moldova.