În cadrul implementării Proiectului „Educația Mediatică dezvoltă democrația în comunitate”, la Biblioteca Publică Orășenească prin conjugarea eforturilor comune a partenerilor de colaborare, s-a desfășurat o adevărată oră tematică de suflet.
O echipă de tineri de la IPLT Ștefan Vodă, profesori, bibliotecari, alte persoane cointeresate au participat la o întâlnire inedită cu jurnalistul și scriitorul Cătălin Ungureanu. La inițiativa IREX Europe, în conformitate cu planul activităților curente, am desfășurat acest eveniment în contextul tematicii actuale ”Etica jurnalistică” și „Rolul jurnalistului în promovarea valorilor democratice”. Dna Valentina Botnaru, reprezentant oficial al IREX Europe a asigurat suportul informațional și logistic al evenimentului în cauză.
Întâlnirea propriu-zisă cu oaspetele special, a fost precedată de o mini-instruire media, moderată de Alexandru Corceac. El a reușit să motiveze și să-i ajute pe cei prezenți să conștientizeze importanța cunoștințelor în domeniul educației mediatice, dezvoltarii gândirii critice pentru consum corect al fluxului informațional. Tinerii au lucrat în perechi și echipe pentru a determina principiile corectitudinii în activitatea profesională a unui jurnalist.
Astfel, în cadrul sesiunii a 2-a, Cătălin Ungureanu a venit să completeze cu exemple și argumente elocvente despre munca responsabilă și plină de situații imprevizibile a unui jurnalist-moderator la radio și TV. În continuare s-a discutat despre limba română, cum o studiem și cum o vorbim zi de zi.
La sugestia bibliotecarilor și a profesorilor prezenți, oaspetele în calitatea sa și de scriitor a făcut o succintă prezentare a noului său roman „Gunoaiele”, acesta fiind a doua carte (prima „Pe potecile showbizzului basarabean”). Apropo, ambele cărți le puteți deja împrumuta pentru lectură la Biblioteca Publică Orășenească, având și generoase autografe ale autorului. Subiectul cărții este unul alegoric, ca o parabolă social-politică cu sens foarte divers. Romanul „Gunoaiele” care merită a fi citit de orice cetățean cointeresat este despre demnitatea noastră și multă dragoste pentru valori nepieritoare general-umane: identitate, responsabilitate, libertate și verticalitate.
Spre final, câteva impresii despre eveniment, au relatat participanții.
Nichita Caraman: „A fost utilă și interesantă prima sesiune cu Alexandru. Toți împreună am dedus caracteristicile unui jurnalist bun. Întâlnirea cu Cătălin Ungureanu pentru noi a constituit un moment de revelație. El poate fi pentru fiecare tânăr ca un exemplu a unei persoane care știe cum se construiește succesul în viață”.
Irina Musteață: „Am fost plăcut surprinsă de discuția interactivă cu Cătălin. Temele pe care le abordează sunt foarte actuale. Mi-a plăcut să aflu în detalii despre talentul, jobb-ul și pasiunea lui”.
Victoria Lipcean:„La dezbaterile media ne-am dezvoltat competențele mediatice, am aflat multe noutăți despre jurnalism. Iar în prezentarea lui Cătălin Ungureanu am regăsit diverse oportunități de formare ca personalitate într-un domeniu profesional,
etc. ”