Noutăți

Întâlnire cu scriitorul Ion Iachim

În 23 februarie,  Instituția Publică Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” a organizat și desfășurat o întîlnire cu scriitorul Ion Iachim. Aceasta s-a desfășurat în două etape: mai întâi domnul Iachim a avut o discuție de suflet cu elevii clasei a V-a„A”, în cadrul căreia a fost prezentată cartea pentru copii „Amintirile pițigoiului Zbanț”.

Apoi, în sala de festivități a liceului, doamnele profesoare de limba și literatura română Creciun Maria și Ștefan Natalia, împreună cu discipolii dumnealor, elevi  din clasele a IX-a C, a XI-a A, a XI-a B și XII-aA, susținuti de către bibliotecara Drugaliov Elena, au desfășurat un simpozion literar în cadrul căruia au prezentat romanul lui Ion Iachim „Cireșe pentru mareșal”. Simpozionul a demarat cu un minut de reculegere în memoria personalităților culturii românești care s-au înălțat la ceruri în zilele premergătoare: Ion Ungureanu, Mihai Curagău, Gheorghe Pârlea, Raisa Lungu-Ploaie. Apoi elevii Popovcean Andrei, cl. XII-A, Ștefan Pavel, cl.IX-C, Becciu Maxim, cl.XII-a A, Ciuloci Marin, cl.12A, Verebcean Tina, cl.XI-B, Dimitrenco Ana-Maria, cl.XI-a B au prezentat un montaj literar cu genericul „În Unire e Puterea”, demonstrând publicului prezent că tânăra generație este iubitoare de neam și țară. Ulterior, după alocuțiunile susținute de către dnele Creciun Maria și Ștefan Natalia, elevii: Ceban Valeria, cl. XII-A, Găină Corina, cl. XI-B, Uța Patrisia, cl. XI-B, Dicusar Agnesa, cl. XI-B, Guțu Vlada, cl.XI-A, Gurdiș Adrian, cl.XI-A, Revenco Daniela, cl.XI-A, Bolteanco Vadim, cl.XIA, Talmazan Maria, cl.XI-A, au prezentat comunicări în baza romanului sus-menționat. Publicul a apreciat înalt prestația elevilor.

Să-i susțină pe organizatori au venit și doamnele din ansamblul „Vatra Nistreană”, condus de către Emilia Tincu, care au interpretat cântecul „Fie pâinea cât de rea”. Iar băieții din clasa a IX-a C: Vornicescu Daniil, Ștefan Pavel, Buza Samuel, Batîr Victor, Spatari Adrian, Chiricoi Cristi, Cravcenco Lilian au interpretat „Imnul Unirii”, autor Aurelian Silvestru și  „Ne-au călcat străinii”. După două ore de activitate, sala stătea nemișcată:  elevii și adulții au dialogat cu scriitorul.

Ion Iachim a mai vizitat liceul ”Ștefan Vodă” în toamna anului 2013, când la inițiativa dnei Creciun Maria, pe atunci director de liceu, împreună cu dna Ștefan Natalia au prezentat romanul „Cu jăratecul pe buze”. E de menționat că de la dna Creciun Maria a pornit ideea ca în fiecare an în instituție să aibă loc o lansare/prezentare de carte: în 2014 a fost lansată culegerea de haiku-uri „Nimic prea mult” de Gr.  Teslaru, în 2015- romanul „Mărturisirea ” de Ioan Dobreanu, etc.

Natalia ȘTEFAN, director adjunct al LT „Ștefan Vodă”