Noutăți

Întâlnire cu impact spiritual și motivațional pentru lectură

Recent, Instituția publică Gimnaziul „Mihai Viteazul” din satul Carahasani a fost gazda unui frumos și emoționant eveniment literar-artistic. Spre finalul Campaniei Naționale de promovare a lecturii cu sugestivul generic „Să citim împreună”, în colaborare cu Direcția Generală Educație și Biblioteca publică din localitate, aici s-a organizat și desfășurat întâlnirea cu scriitorii Claudia Partole și Ianuș Țurcanu.

Activitatea moderată de subsemnata acestei știri, Ecaterina Sărcăneanu, bibliotecar școlar, de fapt a fost una realizată în comun cu întreaga comunitate locală: elevii și cadrele didactice, părinții și bunicii, alte persoane cointeresate de cultură, educație și dezvoltare personală. Toți împreună, prin implicare și participare activă au confirmat adevărul că cărțile și lecturile sistematice mereu ne inspiră creativitate, spiritualitate, încredere și optimism.

Pe parcursul a circa două ore oaspeții deosebiți și cei prezenți au fost antrenați într-un dialog literar interactiv. S-au discutat cele mai relevante fragmente, s-au recitat și înscenat poeziile îndrăgite, au fost prezentate desene realizate de elevi pe marginea celor citite: romanul “Rebela” de C. Partole și volumul de versuri “Poeme pe trepte încinse” de I. Țurcanu.

Scriitorii invitați au fost impresionați de interesul manifestat de elevi pentru lectură, activitatea de creație și deschiderea lor spre comunicare. Concluzia univocă de final:  am participat la o adevărată lecție de suflet și umanitate.

 Ca dovadă elocventă sunt și impresiile împărtășite de elevi la evaluarea și debrifarea activității extracurriculare în cauză.

“Doar lecturând astfel de cărți devenim mai buni, mai omenoși. Comunicarea cu semenii devine mai prietenoasă și binevoitoare” – Emilia Ceban, clasa a IX-a.

“O carte bună citită în copilărie rămâne prezentă în amintirile noastre pentru toată viața“ – Cornelia Cașcaval, clasa a VIII-a.

“De fiecare data ne-am convins că cărțile exercită o mare influență asupra dezvoltării noastre spirituale și intelectuale. Am reușit să realizăm și câteva desene pe marginea lecturii romanului “Rebela”, oferite la fața locului ca cadou pentru autoare“ – Valeria Brăguță, clasa a VIII-a și Alexandru Luchin, clasa a IX-a.

“Vizitele și socializarea în bibliotecă, lecturile permanente evident ne oferă multe posibilități de a ne completa cunoștințele, ne îmbogățesc vocabularul, contribuind la propria formare și autodezvoltare” – Tatiana Croitor, clasa a IX-a.

“Ne sunt dragi oamenii care țin mult la rădăcinile neamului, la valori netrecătoare – mama, dragostea, Patria, limba și tezaurul strămoșesc“ – Ana Cebotari și Viorel Chirica, elevi ai clasei a IX-a.

“Cărțile promovate în cadrul Campaniei “Să citim împreună” sunt pline de înțelepciune, lumină, gânduri și sfaturi deosebite, multă dragoste pentru oameni”- Maxim Baciu, clasa a VIII-a și Mihaela Bobu, clasa a IX-a.

Iar elevii claselor primare au fost foarte impresionați de faptul real de a conversa cu scriitorii vii, “în piele și oase”- Marius Ceban și Djulia Creștin, elevi din clasa întâi.

Suntem foarte recunoscători pentru aprecierea muncii noastre de însăși protagoniștii evenimentului.

“A fost o întâlnire minunată cu copii sensibili, curioși și profesori deosebiți… Mi-au răvășit amintirile cu întrebările și spusele lor, cu dragostea manifestată față de tot ce e frumos și important în viață!”- a menționat dna Claudia Partole.

“Copiii au fost uimitori prin sinceritatea și deschiderea lor către adevăratele valori…” – a mărturisit dl Ianoș Țurcanu.

Aducem sincere mulțumiri dnei Tamara Pereteatcu, Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă” pentru suportul logistic acordat și  promovarea activității.

De asemenea, mulțumim dnei Aliona Florean, managerul IP Gimnaziul “M. Viteazul”, s. Carahasani și dnei Zinaida Pînzari, specialist Direcția Generală Educație Ștefan Vodă pentru sfaturi utile și încurajare.

 

Ecaterina SĂRCĂNEANU, bibliotecar IP Gimnaziul „M. Viteazul”, s. Carahasani,

Liuba ARPENTII, șefa bibliotecii publice, s. Carahasani