Noutăți

Instruire pentru pomicultori

„Tehnologia tăiatului și formarea pomilor în condițiile anului 2017” – sub acest generic direcția agricultură și alimentație a desfășurat seminarul raional pentru pomicultorii raionului cu participarea dlui Sergiu Popa, doctor în științe agricole, lector superior universitar de la Universitatea Agrară de Stat. Instruirea, atât teoretica cât si practică, a avut loc în gospodăria agricola SRL „Farm Prod” din s. Olănești.

Dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, a accentuat că pomicultorii raionului s-au întrunit în una din cele mai bune livezi intensive din republică, astfel vor avea de la cine să învețe lucruri utile.

La acest seminar a participat reprezentantul Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Stefan Voda dl Alexandru Bojonca, care a adus la cunoștința agenților economici și fermierilor politica fiscal-bugetară pentru anul 2017.

Dl Valerii Osipov, specialist principal al direcției agricultură și alimentație, a informat prezența că suprafețele de livezi în raion constituie 3518 ha, din care 2961 ha de rod si 844 ha – livezi tinere. Dumnealui a numit direcția strategică – intensificarea producerii fructelor. Este necesară înlocuirea consecutivă a livezilor epuizate prin livezi noi, cu un sortiment modern, utilizarea tehnologiilor avansate, energetic si ecologic echilibrate, ce asigură o productivitate circa 40-50 tone la hectar.

Agenții economici, fermierii și specialiștii, 59 la număr, s-au arătat interesați de prezentarea dlui Sergiu Popa la tema „Tehnologia tăiatului și formarea pomilor în condițiile anului 2017”. Cunoștințele teoretice au fost transpuse în practică (vezi foto).

Participarea masivă la seminar este o dovadă că agricultorii sunt dornici de cunoștințe și experiențe noi, deoarece doresc să obțină cât mai bune rezultate în producerea fructelor. Venind la seminar din diferite localități, participanții confirmă faptul că așteptările lor sunt îndreptățite, seminarele organizate de DAA la nivel înalt sunt pentru ei utile și binevenite.