În perioada sărbătorilor de iarnă se utilizează pe larg articolele pirotehnice de divertisment. În acest context, Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă, în scopul prevenirii incidentelor cauzate de procurarea și utilizarea materialelor pirotehnice, recomandă cetățenilor câteva reguli de securitate:
*Poliția recomandă ca articolele pirotehnice să fie procurate numai în unităţile comerciale autorizate în modul stabilit.
*Să fie procurate numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă (vânzarea articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vârsta de 18 ani este interzisă) şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată, privind utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.
*Articolele pirotehnice cu destinaţie uzuală trebuie să nu depăşească gradul III de pericol. Pentru fiecare articol în parte este necesar să fie înmânată Instrucţiunea despre utilizare şi exploatare, care să conţină informaţia clară despre pericolul şi limitele utilizării acestora.
Atenție la unele aspecte juridice!
*Desfăşurarea unei activităţi de întreprinzător fără autorizaţie, licenţă sau certificat, eliberate de autoritatea competentă în temeiul legii, privind comercializarea materialele pirotehnice, se sancţionează cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale.
*Se interzice comercializarea articolelor pirotehnice pe teritoriul pieţelor sau pe străzi. Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori sau persoane în stare de ebrietate a articolelor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere este, la fel, interzis.
*Potrivit legii, se interzice utilizarea focurilor de artificii în perioada orelor 22.00 – 07.00. Încălcarea acestei restricţii duce la răspundere contravenţională pentru tulburarea liniştii, care se sancţionează cu amendă de la 9 la 18 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. Se face excepţie în seara de Revelion.
În cazul unor incidente care au provocat arsuri sau traume solicitaţi ajutor medical, iar în caz de incendiu anunţaţi pompierii, la numărul de telefon al Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă „112”.