Incubatorul de afaceri din Ștefan Vodă Noutăți

Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă aniversează 10 ani de activitate

Incubatorul de Afaceri (IASV) din Ștefan Vodă aniversează 10 ani de activitate. Cu acest prilej, instituția timp de două zile (12-13 aprilie) și-a deschis larg ușile pentru a celebra un deceniu de performanță împreună cu oaspeții, actualii și foștii rezidenți, susținătorii și beneficiarii serviciilor oferite în cadrul Incubatorului.

Evenimentul festiv a demarat cu participarea conducerii raionului și oficialilor de stat.

Cu mesaje de felicitare au venit: președintele raionului, Vasile Maxim; Minisitrul Economiei, Sergiu Gaibu; directorul ODIMM, Dumitru Pîntea; directorul interimar ADR Sud, Ion Pânzari; directorul filialei Tighina a Camerei de Comerț și Industrie, Veaceslav Railean; coordonatoarea de programe la Fundația Est-Europeană din Moldova, Diana Bacal; consiliera raională, Zinaida Marin și primarul de Căplani, Valeriu Tabunșcic.

Micii dansatori de la ,,Progres-Academy,,SRL (rezident al IASV) au dublat buna dispoziție a celor prezenți prin hazliul dans al maimuțelelor. În spiritul sărbătorilor pascale, formația folclorică ,,Vatra Nistreană,, de la casa de cultură din or.Ștefan Vodă a venit cu un florilegiu de colinde.

După care, a urmat conferința aniversară, unde Adelina Barbăneagră, managera Incbatorului a prezentat Retrospectiva IASV: 2012-2022.  Incubatorul a fost fondat în anul 2012 de către consiliul raional cu suportul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorulului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a Ministerului Economiei și Infrastructurii și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în baza Programului de Suport bugetar “Stimularea economică în zonele rurale,,.  În acești ani mai mulți antreprenori au fost susținuți, consultați și informați în inițierea afacerii. Astăzi, rata de incubare a companiilor este de circa 100%, iar cifra de afaceri a companiilor incubate depășește 19 milioane lei. Tot aici, au fost create 51 locuri de muncă. Merită de menționat că datorită indicilor atinși, în anul 2021, Incubatorul din Ștefan Vodă a înregistrat cele mai bune rezultate în activitate, fiind desemnat ”Cel mai bun Incubator de Afaceri al anului”.

Oaspeții au vizitat cei 25 de rezidenții antreprenori ce-și desfășoară activitatea în instituție. Oficialii au discutat cu rezidenții Incubatorului despre condițiile în care își desfășoară afacerile și despre noile programe oferite de Guvern, prin intermediul ODIMM, pentru antreprenori.

Târgul de Florii, la care au fost expuse produsele agenților economici și lucrările meșterilor populari din raion. Aici tradițiile s-au întâlnit cu modernul: țesăturile tradiționale, portul popular, obiectele de lemn, fier, ouăle încondeiate au fost expuse alături de articole vestimentare moderne, accesorii, jucării, biuterii, articole pentru casă și grădină. Nu au lipsit și produsele alimentare ecologice.

În următoarea zi programul aniversar a continuat cu sesiunile de Talking, susținute de rezidentele IASV. Galina Ixari a venit cu prezentarea ,,FOCUS pe sănătate,, ,,Despre Terapia Viscerală,, a comunicat  Tatiana Samanati.