Noutăți

În vizor – copiii aflați în dificultate

Ședințele Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate se desfășoară practic în fiecare lună, însă, după mine, ele nu pot fi numite ordinare, deoarece de fiecare dată pe ordinea de zi este pusă soarta copiilor. Membrii acestei comisiei, președintele dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, activează în bază de voluntariat, dar cu mult suflet, responsabilitate și profesionalism.

Prima ședința în anul 2019 s-a desfășurat la 5 februarie. Au fost invitați la ședință dna Tatiana Bostan, șef adjunct DASPF, dna Natalia Bulat, șef serviciu asistența profesionistă parentală, asistenții sociali: dna Elena Bernaz, centrul social din Ștefan Vodă, dna Elena Luchin din s. Carahasani, dna Stavarachi, manager interimar al centrului comunitar din Olănești, dna Aliona Timuș, specialist în protecția drepturilor copilului primăriei Feștelița.

Membrii comisiei au eliberat avizul privind încetarea plasamentului pentru trei beneficiari. În primul caz beneficiarul aflat în serviciul APP a atins vârsta de majorat, în alt – doi copii din Carahasani plasați de urgență în centrul social se vor întoarce în familia biologică deoarece situația în această familie s-a schimbat în bine. A fost invitată la ședință mama copiilor care a trăit clipe grele în fața membrilor comisiei. Situația în această familie va fi monitorizată cu strictețe pentru ca copiii să se afle în siguranță și să se bucure de grija părinților care au renunțat la comportamentul vicios.

Au fost examinate 9 cazuri copiilor separați de părinți și eliberate avize privind prelungirea plasamentului în serviciu de tip rezidențial – pentru copii cu diferite dizabilități în Hâncești, pentru ceilalți – în centrele sociale din Ștefan Vodă și Olănești. Specialiștii direcției asistență socială și a centrelor sociale sunt în căutare altor forme de protecție (serviciul APP, tutelă sau adopție) pentru acești copii deoarece reintegrarea în familia biologică sau cea extinsă este imposibilă din mai multe motive care denotă degradarea morală a societății contemporane.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier