Noutăți

În premieră pentru Republica Moldova, în raionul Ștefan Vodă

Astăzi, 27 ianuarie 2023, în premieră pentru Republica Moldova, în raionul Ștefan Vodă a fost inaugurată Camera de examinare a datelor, creată în cadrul proiectului Date pentru Impact (D4I), finanțat de USAID Moldova și implementat de Palladium, membru al consorțiului condus de Universitatea Carolina de Nord, Chapel Hill.
Camera de examinare a datelor are scopul să faciliteze examinarea regulată, țintită și în timp util a datelor disponibile despre refugiații care tranzitează sau locuiesc în raionul Ștefan Vodă. Aceasta funcționează în baza unor platforme tehnologice de analiză și vizualizare a datelor, care integrează datele din mai multe resurse.

Camera de examinare a datelor va ajuta în luarea celor mai bune decizii pentru  îmbunătățirea vieții refugiaților ucraineni, aflați în prezent în Republica Moldova, și a comunităților-gazdă.
Platformă este gestionată de către Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei Ștefan Vodă.


Proiectată ca o platformă de analiză și vizualizare a datelor, camera de examinare a datelor se va baza pe tehnologii ce integrează date din mai multe surse: registrele de refugiați ale raionului, registrele centrelor de plasament a refugiaților, registrele serviciilor raionale, bazele de date din Punctele Albastre de la frontieră, bazele de date ale organelor de poliție, Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, sistemele informaționale ”UAHelp” și aid.md ale MMPS.

În analiza datelor, vor fi utilizate proceduri standardizate, care vor permite utilizarea acesteia și în alte scopuri de planificare strategică,  în paralel cu abordarea crizei refugiaților. În cadrul proiectului D4I sunt furnizate echipamente și este elaborat un document de ghidare, inclusiv standarde de practică pentru utilizarea camerei. Se vor organiza instruiri și se va acorda mentorat utilizatorilor în timpul întâlnirilor de examinare a datelor și luare a deciziilor.

La evenimentul de lansare au luat cuvântul:  Vasile Maxim, Președintele raionului Ștefan Vodă; Alexei BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale; Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova; Camelia GHEORGHE, Directoarea proiectului USAID „Date pentru Impact” (D4I), Palladium International (discursurile pot fi vizualizate/audiate pe pagina facebook: Consiliul Raional Ștefan Vodă).

Aurica Cebotari, șefa Direcției Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, moderatoarea evenimentului a mulțumit finanțatorilor și tuturor celor implicați în realizarea Proiectului de creare a Camerei de examinare a datelor, care vine să faciliteze activitatea în abordarea crizei refugiaților: USAID Moldova, Palladium, conducerii raionului și Consiliului raional Ștefan Vodă.