Noutăți

În grădina copilăriei

DSC00178DSC00201
Data de 1 Iunie este dedicată prichindeilor şi  toată lumea sărbătoreşte în această zi – Ziua Internaţională a Copilului. Un șir foarte larg de cele mai diverse evenimente consacrate sărbătorii copiilor au avut loc și în raionul Ștefan Vodă. Dat fiind faptul că într-o singură zi este imposibil de organizat un număr mare de activități pentru a cuprinde cât mai mulți copii, instituțiile de învățământ au organizat excursii pentru copiii începând cu 26 mai. Astfel, elevii din Volintiri pe 26 și 27 mai au vizitat mănăstirea de la Saharna; peste o zi tot acolo au plecat excursioniștii din s. Ștefănești, iar la 28 mai un alt grup de elevi – la Chișinău; pe 28 mai un grup de elevi din liceul „Ștefan Vodă” au făcut cunoștință cu rezervația naturală „Pădurea Domnească”, anterior a fost vizitată rezervația „Codrii” din s. Lozova, raionul Strășeni; mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cosăuţi, raionul Soroca, la 28 mai a fost vizitată de elevii gimnaziului s. Răscăeții Noi și gimnaziului „M. Eminescu” din s. Antonești; elevii din liceul „Ștefan Ciobanu” s. Talmaza au avut un program mai larg, la 28 mai plecând la Chișinău și apoi la mănăstirea „Marta și Maria” din raionul Căușeni; discipolii școlii primare la 28 mai au cunoscut mai profund evenimente istorice la cetatea Soroca; elevii gimnaziului „Alexandru cel bun” s. Slobozia au fost la mănăstirea din Saharna, la Soroca și Chișinău; la 30 mai și 1 iunie copiii din s. Copceac au vizitat capitala țării; la 1 iunie excursii interesante la Chișinău au avut elevii școlii auxiliare din s. Popeasca și un grup de membri ai Centrului raional de creație a copiilor și adolescenților; mâine, la 2 iunie, vor face cunoștința cu mănăstirile din Saharna și Curchi excursioniștii din s. Crocmaz.
La 1 iunie copiii din toate localitățile raionului s-au bucurat din plin de sărbătoare, deoarece în instituțiile instructiv-educative au fost organizate diverse activități culturale: concursuri, jocuri distractive, starturi vesele etc. Copiii și-au demonstrat talentul de a cânta, recita, dansa, desena, fiind răsplătiți cu aplauze, zâmbete fericite ale părinților și dulciuri. Primăriile și unii agenții economici n-au rămas la o parte, oferind copiilor cadouri, înghețată și dulciuri.
Direcția asistența socială și protecția familiei a organizat în fața centrului pentru copii cu dizabilități o sărbătoare de zile mari pentru beneficiarii centrelor comunitare din Ștefan Vodă și Olănești, familiile asistenților parentali profesioniști, copiii din comunitate. Cu urări de bine pentru copii au venit la aceasta serbare minunată dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, și dna Viorica Nastasiu, șefa DASPF. Organizatorii, colectivul centrului pentru copii cu dizabilități, merită cea mai înaltă apreciere pentru atitudinea lor sufletească față de beneficiari, pentru străduința lor de a bucura copiii cu soarta deloc ușoară, de a le face viața lor mai luminoasă și mai frumoasă.
Primăria or. Ștefan Vodă a făcut copiilor două cadouri minunate: pe piața Libertății angajații poliției de frontieră au prezentat un spectacol atractiv din activitatea lor zilnică cu implicarea câinilor de serviciu, au organizat diverse concursuri pentru copii, bucurându-le și cu daruri dulce. Le-a venit pe plac atât copiilor de diferită vârstă, cât și părinților și buneilor (sala casei de cultură a fost arhiplină) spectacolul prezentat de teatrul „Guguță” din Chișinău. Dl Gherghe Anghel, primar de Ștefan Vodă, a informat prezența despre deschiderea unui teren de joacă pentru copii într-un cartier din oraș
Copiii din grădinița nr. 4 din s. Olănești și nr. 2 din Cioburciu, grație contribuției părinților, au vizionat spectacolul de păpuși „Trăsnăile lupușorilor” prezentat de artiștii de la Chișinău. A fost o distracție de neuitat pentru micuții satului, a menționat dl Dumitru Wissotzky, primar de Cioburciu, satisfăcut sufletește și de activitatea organizată la gimnaziu din localitate. Și natura a făcut un cadou copiilor raionului, dăruindu-le o zi caldă și frumoasă, fără ploi.
Dar să nu uităm: copiii au nevoie de sprijinul, atenția și dragostea părinților, buneilor și societății nu numai în ziua de 1 Iunie. Un nou-născut abandonat în maternitate în ajunul sărbătorii copiilor este o dovadă tristă, dar elocventă…
Valentina GORNOSTALI