Educație Noutăți

ÎN AȘTEPTAREA EXAMENELOR DE ABSOLVIRE

Anual sute de mii de elevi ai claselor a IX-a și a XII-a din instituțiile de învățământ din țară susțin examenele de absolvire pentru cursul gimnazial și liceal. Elevii claselor a IV-a susțin testarea națională.

În sesiunea de examene 2021 s-au înscris 1238 elevi. Din ei: 577 finalizează cursul primar; 570 – cursul gimnazial și 91 – cursul liceal.

Examenele de absolvire, sesiunea 2021, se vor desfășura în baza Regulamentelor cu privire la examenul național de bacalaureat, examenul național de absolvire a gimnaziului, aprobate prin ordinele MECC nr.47 și 48 din 23 ianuarie 2018 și a Metodologiei de organizare și desfășurare a testării naționale în învățământul primar, aprobată prin ordinul MECC nr.1572 din 23.10.2018.

Prin ordinul MECC nr.1067 din 02.10.2020 a fost aprobat orarul testării naționale în învățământul primar, examenelor naționale de absolvire a gimnaziului și examenului național de Bacalaureat, sesiunea 2021.

La fel au fost aprobate programele de examene, Programul de desfășurare a sesiunii de examene, tezele semestriale pentru elevii din clasele X-XII.

Toate aceste documente au fost aduse la cunoștința elevilor, cadrelor didactice și părinților.

În scopul organizării și desfășurării eficiente a examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2021, în luna februarie a fost organizată testarea pe eșantion reprezentativ la toate disciplinele de examene.

În scopul pregătirii elevilor claselor a IX-a și a XII-a pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, în luna mai (13 și 17) se va desfășura testarea candidaților la examenele naționale de absolvire la limba de instruire cu prezența fizică.

În scopul asigurării securității, protecției vieții și sănătății elevilor, urmare a evoluției situației epidemiologice și în contextul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, pentru celelalte probe din cadrul testării elevii vor primi teste tipărite în instituții și le vor realiza în afara lecțiilor din orar, la domiciliu, cu prezentarea testului rezolvat în ziua a doua profesorului de disciplină.

În temeiul prevederilor Comisiei Naționale de Sănătate Publică privind stabilirea măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 și în scopul pregătirii elevilor claselor a IV-a, aIX-a și a XII-a pentru susținerea testării naționale în învățământul primar/examenelor naționale de absolvire, MECC a aprobat programele descongestionate pentru testarea națională în învățământul primar, examenele de absolvire a gimnaziului și examenul național de bacalaureat.

Testarea națională în învățământul primar se va desfășura în perioada 12-20 mai 2021; examenele de absolvire pentru cursul gimnazial – în perioada 03-14 iunie 2021; examenele de BAC se vor susține în perioada 08-18 iunie 2021.

Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului se vor susține în fiecare instituție în care sunt absolvenți cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19.

Examenele de bacalaureat se vor susține într-un singur centru pentru absolvenții ambelor licee, IP gim.rus ”Dm.Cantemir” or.Ștefan Vodă.

Testele de examene vor fi unice.

Toate examenele se vor începe la ora 900.

Pentru realizarea testului scris se acordă, respectiv:

elevii claselor a IV-a – 60 min;

elevii claselor a IX-a – 120 min;

elevii claselor a XII-a – 180 min.

Exemple de teste pentru exersare sunt plasate pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare la compartimentele: Bacalaureat 2021 și Evaluări naționale, cl.a IX-a.

Sursele financiare pentru organizarea și desfășurarea examenelor sunt alocate din bugetul de stat și aprobate prin decizia Consiliului raional Ștefan Vodă.

Dorim mult succes tuturor candidaților.

                                 Direcția generală educație Ștefan Vodă