Comunicate Noutăți Servicii Desconcentrate

În ajutorul faunei pentru perioada grea

   În decada a III-IV a lunii ianuarie 2021 pe teritoriul raionului Ștefan Vodă au căzut 41 mm precipitații sub formă de zăpadă, stratul de zăpadă fiind așezat pretutindeni în mediu 25 cm, iar în pădure ajungînd la 50-80 cm.

   Astfel, IPM Ștefan Vodă a conlucrat cu șefii ocoalelor silvice Olănești și Talmaza, președinții colectivelor primare de vînători cu scopul mobilizării vînătorilor și persoanelor responsabile la efectuarea construcțiilor și amenajărilor, asigurarea cu hrană și sare în condiții grele de iernat a regnului animal.

   Recent, sa creat un grup de lucru compus din reprezentanții IPM, Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă, inspectori voluntari, pădurari, șefi de ocoale silvice, în scopul monitorizării lucrărilor biotehnice efectuate pe teritoriul fondului silvic de stat și terenuri de vînătoare preponderant neîmpădurite.

   Exemplar sa organizat în Trupul de Pădure „Cioburciu de Munte”, „Împărăteasca” „Viișoara” din cadrul ocolului silvic Olănești unde au fost restabilite 10 hrănitoare, sau depus fîn, grăunțoase și sare.

   Vînătorii și voluntarii din satele Crocmaz, Purcari, Viișoara, Olănești, Tudora, Volentiri au restabilit aproximativ 19 hrănitoare amplasate în zonele de tufiș, sau în apropierea bazinelor acvatice și pus mîncare sub formă de fîn, grăunțoase și sare.

   În cadrul patrulării locațiilor menționate au fost observați – iepuri, fazan, caprioare etc, fapt ce ne dă încredere că acțiunile și efortul depus de Inspectoratul pentru Protecția Mediului în comun cu celelalte structuri nu este în zadar și îndemnăm cetățenii să fie receptive la acțiunile ce au menirea de a păstra și proteja fauna „impresionantă” pe care o are raionul Ștefan Vodă.

            Valentin Bejan, Șef Inspecția pentru Protecția Mediului  Ștefan Vodă