În ultimul timp tot mai frecvente sunt cazurile de incendii provocate de receptoarelor electrice utilizate de către consumatori cu abateri de la cerinţele Normelor, starea tehnică deplorabilă a reţelei de iluminare soldate cu consecinţe grave. O tragedie care după părerea Inspecţiei energetice putea fi evitată a avut loc pe data de 14.10.2018 în s. Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni, în gospodăria consumatorului casnic Frunze Ecaterina a.n. 1941. După examinarea circumstanţelor cazului la faţa locului de comun cu reprezentanţii Direcţiei Situaţii Excepţionale, s-a constatat că focar de incendiu ar fi fost televizorul lăsat conectat în priza electrică (pe timp de noapte) care a ars complect, provocând intoxicaţia cu CO2 a proprietarii casei şi decedarea ulterioară a ei.
Un alt incendiu a avut loc în s. Chircăeşti raionul Căuşeni pe 06.10.2018 în gospodăria consumatorului casnic Eni Veceslav. Ca focar de incendiu se presupune că ar fi priza electrică suprasolicitată, unde se conectau mai multe receptoare electrice concomitent (încălzitor de apă, maşină de tăiat fer şi altele). În urma incendiului a fost distrusă terasa (veranda din lemn) şi acoperișul casei de locuit.
De asemenea pe data de 15.10.2018 în or. Căuşeni la consumatorul casnic Dimitrenco Valerii a avut loc un incendiu. Ca focar de incendiu se presupune că ar fi încălzitorul de apă (lăsat fără supraveghere) conectat în rețeaua electrică, care în urma unui defect a fost supraîncălzit cu incendierea plasticului de pe corp. Bucăţile de plastic incendiat au căzut pe hainele lăsate pe maşina de spălat, amenajată sub încălzitorul electric cu pricina. În urma incendiului a fost afumată încăperea, la arderea plasticului, izolaţiei conductorului de conectare în rețeaua electrică a încălzitorului electric, hainelor şi canapelei.
În scopul prevenirii cazurilor de electrocutare, incendii în rândul populaţiei şi în special a copiilor este strict necesar conştientizarea de către ultimii a pericolului, ce îi paşte în cazul comportării neadecvate cu instalaţiile electrice şi a nerespectării regulilor securităţii electrice.
REŢINEŢI:
- Menţineţi în stare satisfăcătoare reţeaua de iluminare, receptoarele electrice utilizate;
- Nu utilizaţi prelungitoare defectate, aparate electrocasnice defectate, reşouri electrice cu elemente termice deschise pentru încălzirea încăperilor;
- Nu lăsaţi fără supraveghere receptoarele electrice conectate la reţeaua electrică;
- Nu suprasolicitaţi reţeaua de iluminare din locuinţe prin conectarea concomitentă într-o priză a mai multor receptoare electrice;
Inspecţia Energetică Teritorială Căuşeni manifestă o profundă îngrijorare privind circumstanţele cazurilor de incendii descrise şi în scopul evitării cazurilor similare pe viitor vine cu un apel către populaţia raionului Ștefan Vodă întru respectarea întocmai a cerinţelor Normelor privind securitatea electrică în cadrul utilizării receptoarelor electrice.
Vladislav BULGARI, Inspector IET Căuşeni