Noutăți

Împreună putem schimba lumea în mai bine

La 14 octombrie curent, în gimnaziul „Ec. Malcoci” s. Crocmaz, a avut loc un eveniment important atât pentru instituția de învățământ, cât și pentru întreagă comunitate – s-a făcut totalizarea proiectului „Crocmaz pentru mediu”.

Despre proiect:

Asociația obștească Viitorul” a implementat acest proiect în cadrul programului de Granturi Mici „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

Grupul de inițiativă a răspuns la apelul AO EcoContact prin elaborarea proiectului deoarece rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv prin educația ecologistă a tinerii generații, este vitală, necesară pentru a asigura o viață sănătoasă a oamenilor în mediu sănătos.

Reieșind din faptul că clădirea gimnaziului, dată în exploatare în 1980, are nevoie de renovare (acoperiș, uși, geamuri, gard, iluminare), totodată este ineficientă din punct de vedere energetic și poluează mediul, au fost trasate obiectivele principale ale proiectului. Cu ajutorul consultantului EcoContact Ion Marin care s-a implicat foarte activ proiectul a fost elaborat conform tuturor cerințelor și a obținut finanțarea în sumă de 200 mii lei.

Prin urmare, în cadrul proiectului s-a reușit să fie schimbate geamurile la trei săli de clasă la ciclul primar, ce va face posibilă aerisirea încăperilor, dar și păstrarea căldurii pe timp de iarnă. Considerabil s-a îmbunătățit iluminarea sălilor de clasă, s-au instalat panouri solare pentru iluminarea stradală. Elevii școlii împreună cu pedagogii și părinții au sădit un gard verde din tuia în jurul instituției. Elevii care cu propriile puteri au curățat și amenajat un izvor din preajma instituției au fost foarte bucuroși și entuziasmați de rezultatul frumos al muncii lor. Copiii au colectat plante și alte daruri ale naturii din care au fost confecționate manual, în cadrul orelor de studiu și cu ajutorul părinților, lucruri uimitor de frumoase și originale expuse spre vizionare în ziua de sărbătoare. Pentru elevi a fost organizată o excursie la Orheiul Vechi care le-a lăsat impresii și amintiri frumoase. Copiii au făcut multe fotografii și desene cu cele mai frumoase peisaje a ținutului natal prezentate la expoziție, au compus eseuri despre baștina lor cea mică Crocmaz.

În cadrul evenimentului de finisare a proiectului care a avut loc în curtea instituției de învățământ Andrei Formusatii, directorul executiv al gimnaziului „Ec. Malcoci”, a menționat importanța acestui proiect pentru instituție, pentru comunitate, pentru sănătatea elevilor, mulțumind SA EcoContact și finanțatorii din Suedia pentru ajutorul acordat, apreciind înalt munca celor care au participat la elaborarea și implementarea proiectului.

Elevii, ghidați de către Larisa Dumitrașco, diriginta clasei a IV, și Iulia Ochișor, conducător muzical, au prezentat un almanah poetico-muzical dedicat naturii, îndemnând semenii să protejeze mediul.

Despre toate aspectele implementării și rezultatele proiectului a informat prezența Viorelia Perebinos, șef adjunct interimar pe instruire, un membru activ și efectiv al echipei de implementare. „Suntem recunoscători AO EcoContact pentru grija față de problemele mediului și față de cetățenia activă, că susține și contribuie financiar, că stimulează cetățenii să se implice în soluționarea problemelor mediului. Mulțumesc membrilor echipei de implementare a proiectului, părinților care alături de copiii lor s-au încadrat în diferite activități. Acțiunile întreprinse ne-au demonstrat că împreună putem reuși și toate schimbările trebuie să le începem de la noi, fiindcă numai așa vom ajunge la rezultatul dorit”, a conchis Viorelia Perebinos.

Au venit cu felicitări și urări de bine, indemnul de a păstra rezultatele proiectului finisat și a înainta și implementa alte proiecte în beneficiu colectivului de pedagogi și elevi, al întregii comunități Raisa Burduja, șefa Direcției generale educație, Tatiana Marin, președintele Mișcării Ecologiste Ștefan Vodă, Ion Marin, consultant SA EcoContact, Larisa Voloh, primar de Palanca, Ecaterina Cornos, președintele Asociației părintești și alții.

Viorelia Perebinos, din numele membrelor echipei de implementare, a adus în dar tuturor celor care, fiecare în mod aparte, a contribuit la implementarea cu succes a proiectului „Crocmaz pentru mediu” o carte-culegere de materiale care reprezintă activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Publicația a fost făcută din sursele financiare ale proiectului și va rămâne în istoria și arhiva instituției ca exemplu a colaborării de succes a mai multor actori sociali.

Exemplu gimnaziului „Ec. Malcoci” încă odată demonstrează că acolo unde este unire și colaborare reciprocă pot fi atinse, fie și cu pași mici, dar siguri, rezultate frumoase care schimbă lumea în mai bine.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”

Activitatea de finisare a proiectului „Crocmaz pentru mediu”

Mersul implementării și rezultatele proiectului „Crocmaz pentru mediu”