La 30 noiembrie, în sala de ședințe a Consiliului raional, a avut loc masă rotundă cu genericul „Împreună în controlul tuberculozei: Eficientizarea controlului TB și TB-MDR prin consolidarea unui mediu favorabil tratamentului ambulator”. Alături de echipa Societății Moldovei Împotriva Tuberculozei (SMIT) au fost reprezentanții autorităţilor publice locale de nivelul I ș II şi asistenţei medicale primare.
În debutul ședinței dna Mariana Haret, directorul centrului de sănătate Ștefan Vodă a informat prezența despre situația cu tuberculoza în raion și morbiditatea prin tuberculoză la nivelul Centrelor de Sănătate. Datele statistice atestă indicii care sunt sub nivelul indicilor pe republică, însă această statistică nu prezintă motiv pentru bucurie. Astfel, în 9 luni ai anului 2016 incidența primar depistați TBC în total pe raion constituie 43 de bolnavi (60,7 la 100 mii populație în 2016 comparativ cu 45,2 în anul 2015). În aceeași perioadă a anului curent la evidență se aflau 57 de pacienți comparativ cu 55 în anul 2015. În trei localități situația este mai gravă: Popeasca – 8 bolnavi de TB, Cioburciu – 5, Ștefănești -3. Cauzele TB sunt bine cunoscute – Incultura sanitară, sărăcia, migraţia intensă.
Dna Haret a menționat că unii bolnavi din familii social-vulnerabile refuză să se prezinte la controlul medical, nu urmăresc tratamentul prescris, prezintând un pericol pentru sănătatea publică. Și aici medicii de familie fără implicarea APL și a polițistului de sector nu sunt stare să soluționeze cazurile dificile, a accentuat dna Haret. După părerea directorului, este necesar de avut raion un centru comunitar pentru pacienții cu TBC, însă politica Ministerului Sănătății este diferită.
Dna Oxana Rocșineanu, director de Program Național de Control în tuberculoză a explicat de ce, conform planului de acțiuni al Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății 2016-2020, este necesară tranziția la modelul de tratament ambulator. Dl Pavel Rucșineanu, consultant al Asociației Naționale a Bolnavilor de TB, s-a referit la rolul APL în controlul tuberculozei.
Deși majoritatea primarilor sunt receptivi la solicitările medicilor, inclusiv de a organiza transportarea pacienților la Ștefan Vodă pentru a face investigații, ei au accentuat că lucrul acesta nu intră în competențele APL și bugetul local nu prevede surse în acest scop. Acei pacienți care consumă alcool, resping tratamentul și prezintă pericol pentru acei din jur trebuie să fie izolați de societate, consideră reprezentanții APL.
Dna Oxana Rucșineanu a insistat pe ideea de a elabora atât Programul raional în controlul tuberculozei, cât și planuri locale cu stipularea, pas cu pas, a măsurilor necesare în lupta contra tuberculozei. Un rol deosebit revine comisiilor multidisciplinare care pot solicita prin judecată plasarea bolnavilor în spitalul specializat.
La finele şedinţei atât reprezentanții autorităţilor publice locale, cât şi ai asistenţei medicale primare au fost de acord că pentru a avea rezultate mai bune în controlul tuberculozei sunt necesare eforturi comune.