Noutăți

Iarmarocul de toamnă, desfășurat cu succes

La 19 octombrie curent, la Ștefan Vodă s-a desfășurat iarmarocul agricol. Cumpărătorii s-au bucurat de prețuri rezonabile comparativ cu acele de la piață și magazinele agricole. „Îmi pare rău că n-am știut că va fi iarmaroc și ne-am procurat varză (cartofi, ceapă, mere etc.) de la piață cu mult mai scump”, – vorbe de genul ăsta le puteai auzi ba ici, ba colea. Cred că niciun cumpărător n-a plecat de la iarmaroc cu mâinile goale. Au fost mulțumiți și acei care și-au expus producția agricolă spre vânzare, deoarece, după spusele dlui Gheorghe Cernean, specialistul direcției agricultură și alimentație, care a monitorizat desfășurarea iarmarocului, în jur de 85-90 de procente din marfă au fost realizate.

S-au prezentat producători diferiți: SRL „Diamagvar” din s. Popeasca (mere), SRL „Focaro Agro din Copceac (carne de porc, frigărui), SRL „Bebei Prim” din Volintiri (struguri, legume), 10 gospodării țărănești, 3 întreprinderi individuale și 11 persoane fizice.

Majoritatea producătorilor agricoli, indiferent de forma juridico-organizatorică și mărime se confruntă cu o problemă comună: lipsa pieții de desfacere satisfăcătoare a producției agricole. Despre aceasta vorbește și faptul că au venit la iarmaroc vânzătorii din mai multe localități ai raionului: Popeasca, Talmaza, Slobozia, Ermoclia, Marianca de Jos, Ștefănești, Cioburciu, Carahasani, Copceac, Volintiri, Ștefan Vodă, Răscăieți, Căplani, Crocmaz. Iarmarocul raional nu este o panacee, însă o modalitate pentru a soluționa parțial problema, cel puțin pentru producători mai mici. Orășenii regretă foarte mult faptul că au dispărut iarmaroacele de sâmbătă care se desfășurau anterior la Ștefan Vodă. Ar fi bine ca problema în cauză să fie soluționată în interesul comun al producătorilor agricoli, cumpărătorilor și a urbei (e vorba de locul desfășurării a iarmarocului).

Astfel, la 26 octombrie toți doritorii care au în posesie producție agricolă spre vânzare sunt invitați la al doilea la număr iarmaroc de toamnă care se va desfășura pe același loc, începând cu ora 07.00. Organizatorii, direcția agricultură și alimentație, invită la iarmaroc și cumpărătorii din toate localitățile raionului care doresc să procure o producție agricolă calitativă la un preț accesibil.