Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Haideți să oferim timp și pentru cultura noastră, a fiecăruia, bineînțeles

  Ziua Națională a Culturii este marcată anual la 15 ianuarie, în baza Hotărârii Parlamentului RM din 2012. Decizia de a sărbători Ziua Națională a Culturii de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu este una cât se poate de argumentată-geniul literaturii române sublinia într-un context că nivelul culturii generale al unei națiuni nu-l poate ridica nimeni cu umărul, doar timpul și munca corectează neajunsurile. Astfel, ziua de 15 ianuarie devine un prilej de a celebra un mare Creator, dar și o zi de recapitulare a unui efort asiduu depus de oamenii de creație pe parcursul anului, de a reflecta asupra culturii, în genere, și asupra realizărilor și proiectelor culturale.

 Anual, evenimentul ne consolidează convingerea că instituțiile de cultură sunt cele care păstrează și conservă mărturiile trecutului și sunt, totodată, spații pentru dialog, recreere, educație, inspirație, creație, reconciliere. Raionul Ștefan Vodă a sărbătorit Ziua Culturii Naționale printr-o suită de acțiuni-evenimente, fiind propuse publicului/utilizatorilor să privească spre cultură într-un mod disociat: atât ca produs, obiect, domeniu etc., cât și ca mod de abordare a realității. Ziua Culturii este nu doar despre oamenii de artă, este despre noi toți.

  În societatea contemporană tot mai frecvent este utilizat termenul cultură în diverse expresii, în special sub aspectul lipsei acesteia; cultura comunicării, cultura alimentației sănătoase, cultura organizațională, cultura în trafic etc.., iar urmările deficitului de cultură își lasă amprenta asupra întregii societăți Să facem un obicei în a consuma, a educa și a promova cultura în spiritul valorilor naționale și universale, în spiritul respectului și al toleranței acasă, la școală, la locul de muncă, în societate, în natură. E momentul să ne amintim despre importanța culturii în viața noastră și să regăsim plăcerea de a fi informați, de a căuta și explora raionul nostru și nu numai. E nevoie a ne aminti că implicarea în activitățile comunității în care trăim, va fi baza formării și dezvoltării unei culturi moderne.

 Avem în spate multe valori (oameni-personalități) ca exemplu de urmat, deci e suficient, fără a reinventa roata. Viața și vremurile se schimbă, dar cultura comunității și a societății, respectul pentru valori și încurajarea și susținerea celor ce se implică, este ce va defini viitorul raionului nostru. Cât de puțin, dar prin greutățile vieții, prin provocările cu care ne confruntăm, putem ieși mai ușor învingători dacă avem mintea deschisă și dacă cultura noastră (generală sau pe anumite domenii) este împrospătată.
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii nu pot să nu apreciez enorm talentul, munca, devotamentul și dedicația lucrătorilor de cultură, care creează și fidelizează publicul, păstrează patrimoniul localităților pentru a-l face cunoscut departe de raion. Instituțiile de cultură în anul 2022 se vor face auzite prin celebrarea jubileelor: Casele/căminele de cultură Lazo – 85 ani, Olănești – 65 ani, Talmaza și Antonești – 55 ani, Purcari – 50 ani; Dintre formațiile artistice: Corul Crescendo a Consiliului Raional -20 ani, ansamblul de fluierari (Volintiri) – 25 ani, teatrul dramatic Flacăra (Carahasani) – 25 ani, teatrul dramatic Frunze de dor (Volintiri) – 15 ani, ansamblul de fluierari Lăstărașii (Carahasani) – 10 ani, formația de muzică ușoară Strune de argint (Ștefan Vodă) – 10 ani, centrele de artizanat Zehra (Ștefănești), Vasilisa (Căplani), Arta pănușii și Zborul fanteziei (Talmaza) – 10 ani. Ne mândrim cu colectivele artistice de amatori care au o activitate de invidiat: fanfara Slobozia Hanesei (peste 34 de ani), fanfara din satul Tudora (peste 65 de ani), formația folclorică Datina din satul Tudora (peste 45 de ani), teatrul dramatic Arborii din satul Palanca (peste 44 de ani), ansamblul folcloric de bărbați Craii din satul Talmaza (peste 46 de ani). Fomația de muzică ușoară din satul Viișoara face 50 de ani.  Cu referință la bibliotecile publice: Popeasca – 115 ani, Ermoclia – 75 ani, Olănești/Carahasani – 70 ani, Tudora – 65 ani, Ștefan Vodă – 60 ani, Răscăieții Noi – 55 ani.  Școlile de arte: Olănești – 44 ani, Ștefan Vodă – 30 ani.

  Vino să cunoști prin intermediul mentorilor/ dirijorilor/ lucrătorilor din instituțiile de cultură din satul tău, al meu, care păstrează nealterate tradițiile și obiceiurile populare. Vino, pășește pragul, deschide ușa în casele/bibliotecile/muzeele din sat, să trăiești pe viu serbările populare și târgurile tradiționale, să auzi cântecele noastre și să vezi dansurile noastre populare oferite de ansamblurile folclorice. Doar foarte multe personalități din domeniul artei au pornit din satele raionului Ștefan Vodă, au cântat, recitat, dansat, pe scenele caselor de cultură.

Valentina Uța, Șef DCTST