Noutăți

„Hai în gașca noastă veselă”

Un eveniment deosebit a avut loc la 5 decembrie curent. Este vorba de spectacolul muzical „Hai în gașca noastră veselă” cu o conotație triplă. Desfășurat în ajunul sărbătorilor de iarnă, evenimentul a fost dedicat familiilor care cresc și educă copiii cu cerințe educaționale speciale – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități este consemnată pe 3 decembrie. Plus la aceasta, 5 decembrie este Ziua Internațională a Voluntariatului.

Astfel, sărbătoarea a fost desfășurată în sala de festivități ai școlii de arte „Maria Bieșu” cu eforturi comune ale centrului social comunitar pentru copii și adolescenți cu dizabilități, direcției asistență socială și protecția familiei, direcției cultură, tineret, sport și turism, Fondului pentru tineri Ștefan Vodă și artiștilor amatori din mai multe localități ai raionului. Prezența în sală a dlui Nicolae Molozea, președintele raionului, dlui Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, confirmă atitudinea responsabilă și grijulie a conducerii raionului, Consiliului raional față de concetățenii raionului care se află într-o situație grea de viață.

Dl Nicolae Molozea în cuvântul de salut a subliniat că partea leului din bugetul raionului este destinat direcției asistență socială și protecția familiei. Susținerea celor mai triști ca noi prin diferite metode, dezvoltarea serviciilor sociale este una din sarcinile principale a guvernării raionului. Dl Nicolae Molozea personal și ca președinte de raion a mulțumit lucrătorilor din sfera socială pentru munca depusă de zi cu zi și mai ales părinților copiilor care dau dovadă de calități omenești rarisime. Președintele raionului a adus tuturora cele mai frumoase urări de bine cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Multă bucurie a adus spectatorilor, grație voluntarilor de la Fondul pentru tineri, celor mici și adulților, Minnie și Mickey Mouse, doi șoricei legendari cunoscuți de copii de pe tot globul pământesc, aducându-le în dar baloane, fotografii, ridicându-le dispoziția cu improvizațiile lor. A fost superbă prezentatoarea, dna Svetlana Agachi, deoarece a știut cum să aducă zâmbetele pe fețele copiilor, cum să-i implice în diferite jocuri distractive. Bravo tuturor artiștilor amatori care o prezentat un concert variat, cu cântece, piese instrumentale, dansuri și o scenă din spectacolul-poveste „Maria Mirabela”.

Dra Adelina Barbăneagră, șefa direcției economie și atragerea investițiilor, coordonatorul proiectului „Fondul pentru tineri Ștefan Vodă”, a vorbit despre colaborarea rodnică cu centrul social care a implementat prin intermediul programului de granturi mici un proiect „Dor de datina străbună”. În filmul video demonstrat pe parcursul activității multe cadre au înveșnicit procesul de implementare a acestui proiect, alături de copiii cu CES fiind membrii fondului. Dra Bărbăneagră a mulțumit președintelui raionului și Consiliului raional pentru susținerea, financiară și morală, a activității fondului și a chemat copiii să aplice pentru alte miniproiecte.

A venit cu felicitări și cadouri pentru copii dna Maria Harcenco, voluntară, președintele organizației de femei „SorOptimist”. Dumneaei activează în bază de voluntariat la școala duminicală unde învață copiii să confecționeze din mărgeluțe adevărate opere de artă.

Dna Diana Catârev, manager interimar al centrului, a vorbit despre activitatea centrului și serviciile prestate, mulțumind colegii de breaslă și toți partenerii care au participat la organizare și desfășurarea sărbătorii. „Părinții sunt acei în fața cărora mă închin cu pietate, deoarece sunt activi, responsabili și fac tot ce le stă în puteri pentru copiii lor”, a spus dna Catârev. A fost adus omagiu bine meritat specialiștilor centrului pentru copii cu dizabilitîți. Persoanele care își deschid sufletul copiilor cu nevoi speciale sunt Maria Fulga, asistent medical, Irina Cojocaru, pedagog social, Ana Gandacov, logoped, Sergiu Misail, masor, Elena Bolozan, masor, chinetoterapeut, Tamara Coma, deredicătoare, Diana Catârev, psiholog, manager-interimar.

N-a lipsit de la sărbătoare și Moș Crăciun (Sergiu Misail) care a adus copiilor cadouri dulce. Mulți copii s-au fotografiat cu Moș Crăciun, Minnie și Mickey Mouse, au dansat și s-au veselit împreună cu ei.

Vicepreședintele raionului, dl Vasile Gherman, a mulțumit atât organizatorilor și artiștilor care au evoluat în scenă, cât și copiilor și părinților lor pentru prezență la această sărbătoare, dar și pentru dragostea și grija care ei îi oferă copiilor săi.

A fost o sărbătoare de suflet, cu emoții pozitive, multe zâmbete și aplauze de mulțumire. 50 de familii din diferite localități ai raionului au uitat pe o clipă de nevoi și grijile cotidiene, s-au simțit în centrul atenției. Au rămas satisfăcut sufletește și toți cei care au creat această sărbătoare-minune, deoarece nu există fericire mai mare decât să știi că ai făcut viața cuiva mai bună, fie și numai pe o clipă…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”