Noutăți

„Gura satului” la cea de-a II-a ediție.

La 1 aprilie, în casa de cultură Ștefan-Vodă s-a desfășurat festivalul-concurs de interpretare a satirei și umorului „Gura satului”, care a cuprins în sine 3 concursuri și anume: interpretarea scenică a umorului – scenetă, schiță umoristică, pantomimă, epigramă, comedioare cu muzică, dans, cuplet ce țin pasul realității;  caricatura – grafică satirică sau portret-șarjă, mai simplu, desene/portrete comice și arta fotografică – imagini haioase ce determină tema  abordată sub genericul  ediției „Drumul spre Europa trece prin satul meu”. Cei care au rămas acasă în duminica umorului au pierdut mult (desigur îi înțeleg pe cei care au mers la biserică, a coincis cu  duminica Floriilor), fiindcă în scenă s-a dat umor de calitate și spectatorii au avut doar clipe sănătoase de zâmbet și dispoziție bună, un fel de tratament ce nu-l primești gratis în fiecare zi.

Primii în scenă au urcat elevii liceului teoretic „Ștefan-Vodă” aducând și prima doză de zâmbet și voie bună cu un fragment din opera dramatică „Gaițele” de A. Kirițescu, scrisă încă în 1932, dar atât de actuală și azi. Negru Mihaiela, Eremița Marinela, Doncilă Nicoleta, Corduneanu Andrei, Moraru Nicoleta sunt cei care au redat atât de veridic societatea de cândva cu toate moravurile și legile ei.

Satul Copceac a fost prezent cu o comedioară muzicală care a pipărat puțin realitatea și situația moldovenilor din zilele noastre, redând cu atâta iscusință partea bună și cea rea a plecării lor peste hotare. Ludmila  Lazarev alături de Raisa Ceban, ambele lucrătoare la casa de cultură, au surprins și au aprins publicul și juriul prin glume literar-muzicale alcătuite tot de  dumnealor, astfel plasându-se pe prima poziție în concurs.

Artiștii teatrului dramatic „Frunze de dor” din Volintiri au demonstrat prin finețea și măiestria lor artistică cât de minunate sunt schițele umoristice semnate de Gh. Urschi, care anul acesta a împlinit 70 de ani. O lecție de viață prin glume au adus-o artiștii Sergiu Chiosa și Liuba Ghincul fiind fermi convinși că umorul este o afirmare a demnității omului, o declarație a superiorității față de tot ce i se întâmplă.

O evoluție la fel de frumoasă și tot de la Volintiri au avut-o și elevii liceului „Maria Bieșu”, care au demonstrat cât de haios este în ziua de astăzi să nu cunoști calculatorul și toate căile lumii virtuale.

Teatrul dramatic „Arborii” de la Palanca, de astă dată cel mai numeros, a prezentat schița „Amarul iubirii” de L. Corneanu, demonstrând că arta teatrală, cât și umorul este o forță și nimic nu unește oamenii mai bine ca dragostea și simțul umorului.

Artiștii de la Purcari au venit și ei să confirme că în satul lor simțul umorului stă în capul mesei, iar omul care poartă acest sentiment nu este pierdut. Printre artiștii de aici s-a evidențiat Ciornîi Valeria, Dimitrovici Doina, Cebotarenco Vlada ș.a.

Feștelița a fost prezentată de către casa de cultură nu doar prin interpretare scenică dar și prin adaptare proprie semnată de către directorul instituției Petru Cibotaru.

O frumoasă prestație scenică, ca întotdeauna, au avut-o și Svetlana Agachi cu Igor Bordeian, casa de cultură Ștefan Vodă, care s-au pornit spre Grecia pentru a se „culturaliza” europenește.

Drăguță a fost și „Mătușa Anghelușa doftoroaie” prezentată de Maria Bondarenco, eleva școlii de arte „Maria Bieșu”.

Satul Căplani a fost prezent la „puterea a treia” și anume: casa de cultură, biblioteca publică și grădinița de copii. Căplănenii au demonstrat că forma cea mai bună de a te descurca în viață este umorul și gluma. „Prostia omenească” de I. Creangă a primit contururi moderne și desigur a stârnit zâmbete la public. Tot ei au prezentat și o pantomimă, care le-a ridicat nivelul de măiestrie scenică și desigur aprecierea juriului. Pe lângă locul de frunte din concurs au primit și simpatia publicului, mai ales Cristina Caraion și Constantin Calalb.

Un alt gen de interpretare scenică este și epigrama și precum a citit prezentatorul festivalului Iosif Cazacenco, elev la liceul teoretic „Ștefan Vodă”, suntem puternici, doar la noi rezistă încă epigrama. Cu epigrame și glume au fost prezente localitățile Cioburciu, Carahasani, din Ștefan Vodă dl Grigore Teslaru, care este și autor.

Dacă în scenă am avut participanți din 11 localități ai raionului, la celelalte concursuri, cu părere de rău, doar câte un participant. La nominalizarea „Caricatură”  – Patrisia Uța (Ștefan Vodă), iar arta foto umoristică a fost prezentată de biblioteca publică( Galina Gârjev) și casa de cultură (Raisa Tudorica) din Feștelița, care au demonstrat că se poate și foarte multe. Din numele DCTST vreau să aduc mulțumiri lucrătorilor din casele de cultură, bibliotecilor, care activând în condiții nefavorabile – frig, lipsă de echipament, costume, recuzită, salarii mizere, manifestă de fiecare dată atâta creativitate, măiestrie și entuziasm, bravo!

De asemenea mulțumiri și dnei Vasilisa Maxian, meșter popular, care a îmbogățit prestația festivalului cu expoziția personală de lucrări artizanale.

Maria ROMANCIUC, specialist principal DCTST