Noutăți

Greu, dar necesar…sănătatea copiilor este prioritară

Hotărârea Comisiei naționale extaordinare de sănătate publică (CENSP) nr.47 din 26 februarie 2021, prin care s-a dispus în perioada 1-15 martie organizarea desfăşurării la distanţă a procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ, a trezit nemulțumire în rândurile părinților elevilor claselor primare de la Gimnaziul ,,Anatolie Sîrghi,, din s.Talmaza.

Aceștia au intervenit cu un demers în adresa Direcției generale educație prin care se solicită desfășurarea lecțiilor în mod obișnuit și nu la distanță, în caz contrar informând că vor fi întreprinse anumite măsuri în semn de protest.

Cu această ocazie, la data de 02 martie 2021 președintele raionului Vasile Maxim, însoțit de vicepreședintele Vladimir Baligari, șefa Direcției generale educație Raisa Burduja, Valeriu Boian, medicul-șef al Centrul de sănătate publică Ștefan Vodă, s-au deplasat la fața locului pentru a se întâlni cu părinți. La întrunire au fost prezenți: primarul localității Eugeniu Prutean, Ion Țîbîrnac, medicul-șef al Centrului de Sănătate Talmaza, directorul și învățătorii claselor primare a gimnaziului.

Discuțiile au durat aproapre două ore, în care părinții și-au exprimat nemulțumirea față de organizarea învățământului în format on-line, argumentând că elevii fiind în fază incipientă au nevoie de a ajutor, îndrumare la studiere. Acest lucru fiind imposibil din motivul aflării părinților la muncă. Lipsa studiului în clasă fără învățător alăturea, diminuiază considerabil nivelul de înțelegere și însușire a copiilor. Totodată, părinții și-au exprimat dezacordul de a oferi telefoane, planșete, calculatoare copiilor, din motivul de a nu deveni dependenți de IT.

În replica, reprezentanții administrației publice raionale și locale, a instituțiilor de educație și sănătate publică au venit cu argumente în necesitatea respectării prevederilor stabilite de CENSP. Condițiile în care, sporește numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, virusul patogen devenind cu mult mai agresiv afectează și copiii de orice vârstă,  numărul de infectări în rândurile copiilor crescând cu 30%, în republică deja este caz de deces a unui copil de clasa a doua, este nevoie de a se conforma tuturor restricțiilor, de a întreprinde absolut toate măsurile de prevenire și control a infecției pentru a nu se ajunge în situația din primăvara anului trecut, când trei localități (satul Talmaza inclusiv) s-au aflat în carantină. Doar că, de această dată va fi mult mai greu, având în vedere sporirea formelor grave ale SARS-CoV-2.

Toți cei prezenți s-au expus pe marginea subiectului discutat. Decizia rămasă fiind respectarea cerințelor Hotărârii CNESP nr.47 din 26.02.2021 privind desfășurarea procesului de studiu în format on-line.

După cum a menționat președintele raionului: Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, nerespectarea cărora trage după sine răspundere atât contravențională și/sau  penală. Nu sîntem în drept a ne abate de la prevederile legale, urmează să ne conformăm, să respectăm, să prevenim.. căci sănătate copiilor noștri este prioritară. 

Notă:  Între timp, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea vacanței de primăvară în învățământul primar, gimnazial și liceal cu șapte zile. Astfel, începând de vineri, 5 martie, și până pe 15 martie elevii vor fi în vacanță, cu recuperarea ulterioară a orelor.