Un eveniment de mare anvergură s-a produs în s. Copceac la data de 9 februarie 2016. E vorba de finisarea oficială a proiectului „Reparația capitală a creșei-grădinițe din s. Copceac, raionul Ștefan Vodă”. La serbare au fost prezenți dl Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Mircea Eșanu, directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, dl Nicolae Molozea, președintele raionului, dna Raisa Burduja, șefa DGE, dl Alexandru Pădureț, directorul ÎI „Alexandru Pădureț”, dna Fedora Ciobanu, directorul gimnaziului din localitate, dl Valeriu Belotcaci, conducătorul SRL „Focaro Agro”, consilieri locali, părinții copiilor, locuitorii satului. După obiceiul moldovenesc, oaspeții înalți au fost întâmpinați cu „Bine ați venit la noi!” și pâine cu sare.
Dna Ana Țînțari, directorul grădiniței-creșă, a informat prezența că datorită ajutorului financiar oferit de Guvernul României prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (2 mln 100 mii lei) și alocației din partea primăriei (100 mii lei) grădinița de copii a fost complet renovată. Astfel, a fost construită rețeaua de alimentare cu apa potabilă și canalizare, au fost schimbate rețelele electrice și sistemul de încălzire, podelele din lemn, teracotă și linoleumul. La fel, au fost renovate cantina grădiniței și blocul alimentar, s-au montat ferestre și uși noi, au fost izolate termic tavanul, pardoselile și pereții exteriori.
Primăria satului a alocat din bugetul local 150 mii lei (dat fiind faptul că grădinița a activat nouă luni, s-au format economii), din sursele acestea s-au procurat două aragazuri, o plită electrică, o mașină automată de spălat, mobilier pentru cantina grădiniței, două titane pentru apă caldă, covoare și șase aspiratoare. La moment problema numărul unu este mobilierul învechit, însă primăria nu dispune de surse necesare pentru a face acestea procurări necesare.
Dna director a adus mulțumiri dlui Alexandru Pădureț, care a rezolvat, datorită competenței și exigenței, competențelor organizatorice, mai multe probleme legate de devalorizarea leului, de lucrări adăugătoare care au apărut pe parcursul reparației. A fost simțită susținerea morală a dlui Vasile Țînțari, primar de Copceac, care începea ziua de lucru cu vizita la grădiniță și acordarea ajutorului necesar. La fel s-au implicat activ în diferite lucrări necesare, apărute în afara proiectului colectivul grădiniței și părinții copiilor.
Dna Țînțari a menționat cu mândrie că în grădiniță au fost create condiții extraordinare pentru copii. La grădinița din Copceac este cea mai bună frecvență. A crescut numărul de copii care vin la grădiniță de la 70 la 110 copii. A scăzut numărul îmbolnăvirilor copiilor
„Mulțumim mult fraților din România și Ambasadorului Marius Gabriel Lazurca pentru ajutorul acordat, pentru acest gest pur omenesc. Mulțumim tuturor care au pus umărul, cuvântul, încurajarea pentru implementarea cu succes a proiectului dat” – cu acestea cuvinte de recunoștință profundă a încheiat discursul său dna Țînțari.
Primarul de Copceac, dl Vasile Țânțari, trăind emoții puternice, și-a împărtășit bucuria împlinirii cu oaspeții înalți, cu cei prezenți la evenimentul de inaugurare a grădiniței de copii. Rezultatul renovării pe care îl poate vedea toată lumea, a atenționat dl Țînțari, confirmă faptul că banii oferiți de poporul-frate au fost valorificați după destinație, copiii, având cele mai bune condiții, vor crește mai sănătoși, se vor dezvolta armonios, primind educație bună și vor veni la școală bine pregătiți.
Excelența sa Ambasadorul României dl Marius Gabriel Lazurca și-a exprimat satisfacția sufletească în legătură cu faptul că grantul de 20 mln euro oferit de România Republicii Moldova a contribuit esențial la îmbunătățirea condițiilor în jur la 800 de grădinițe de copii în diferite colțuri ale țării. Dacă în unele instituții s-au făcut schimbări parțiale, atunci grădinița din Copceac este un caz fericit de renovare completă. Dl Lazurca a vorbit ca un oficial înalt, dar ca și părinte unui copil căre a frecventat grădinițe de copii unde nu totdeauna au fost cele mai bune condiții. Ambasadorul a promis că se vor căuta soluții potrivite pentru a dota instituția cu mobilier nou, fiindcă investițiile făcute în copii dau cea mai bogată roadă.
Dl Mircea Eșanu, director executiv al FISM, a adus la cunoștință că din prima transa de 20 milioane au fost incluse în programul de reparații și renovare 774 de grădinițe, din care 38 încă sunt în lucru, restul au fost finalizate. Banii au fost repartizați proporțional. Nu exista raion ca să nu fi beneficiat de acești bani.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a exprimat recunoștința dlui Ambasador Marius Lazurca și poporului român pentru gestul generos. Astfel, 30 de grădinițe din raionul Ștefan Vodă au beneficiat de ajutor financiar. Conducerea raionului împreună cu direcția învățământ a studiat minuțios situația în fiecare instituție preșcolară și a repartizat sursele financiare în funcție de necesitățile existente. În rezultat, s-au schimbat spre bine condițiile în care sunt crescuți și educați micuții, sunt mulțumiți de condițiile create colectivele didactice și părinții, s-a mărit considerabil numărul copiilor care frecventează grădinița. Conducerea raionului oricând este gata spre noi colaborări cu Guvernul României și FISM în favoarea cetățenilor comunității raionale, a accentuat dl Molozea. Președintele raionului a adus în dar grădiniței un covoraș cu chipul lui Ștefan cel Mare și un tablou.
Au adus sincerele mulțumiri pentru ajutorul acordat dna Raisa Burduja, șefa direcției generale educație, dna Fedora Ciobanu, directorul gimnaziului „I. Creangă”, dna Natalia Negrescu, președintele asociației părintești.
După ce panglica a fost tăiată de dl Lazurca și dl Nicolae Molozea a urmat excursia prin instituția renovată. Cald, curat, frumos, fețele luminoase și zâmbitoare ale micuților și educatorilor – un tablou care nu poate să nu bucure ochii și inimile celor care au donat bani, celor care au organizat și au efectuat lucrările de renovare. Clipe plăcute au fost trăite de oaspeții înalți alături de copii care au demonstrat că cunosc multe poezii, pot cânta și dansa. Cuvintele dintr-o poezie „Grădinița, casa din povești” au fost firul cel roșu al evenimentului. S-au implicat în acțiunea artistică a copiilor cu poezii, ghicitori și poveste oaspeții. Vor trece anii și acești micuți, devenind părinți, vor povesti odraslelor că Ambasadorul României (!!!) le-a citit lor povestea „Vulpea și ariciul”… Încântat de cele văzute și auzite, dl Lazurca a premiat micuții artiști, înmânându-le sacoșe cu cadouri. A venit cu cadouri pentru toți copiii din grădiniță (jocuri de dezvoltare, diferite rechizite etc.) și dl Mircea Eșanu.
Deci, putem constata că la 9 februarie 2016 în istoria grădiniței din s. Copceac a fost înscrisă o filă frumoasă și importantă. La mai mult și la mai mare!