Noutăți

Generația altei mentalități

Recent, a avut loc forumul iniţiativelor tinerilor din raion, eveniment realizat de asociaţia de dezvoltare durabilă „Generaţia Pro” din s. Olăneşti cu suportul Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi a Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei (DANIDA). Partea organizatorică a evenimentului a fost asigurată de „Fondul pentru tineri Ştefan-Vodă”, echipa căruia are deja la activ mai multe realizări.

–Sunt prezenţi la acest forum tineri din mai multe localităţi ale raionului, ce reprezintă peste 200 de tineri activi din raion care s-au implicat în cel mai activ mod în realizarea mai multor proiecte, a specificat coordonatorul proiectului dra Adelina Barbăneagră, şefa direcţiei economie şi atragerea investiţiilor a Consiliului raional. Într-un final, vom face astăzi împreună bilanţurile a doi ani de activitate, să ne evaluăm realizările, dar şi să ne trasăm sarcini noi pentru perioada imediat următoare, pentru că intenţia noastră este de a ne lărgi aria activităţilor noastre comune.

Apoi cuvântul a fost oferit dlui Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinte al raionului.

–Noi, cei din conducerea raionului, deja am constatat de ceva vreme că sunteţi un fond al tinerilor cu adevărat activ şi productiv, a menţionat vicepreşedintele raionului. Vă apreciem înalt realizările voastre, ale tinerilor în mai multe localităţi. Nu poate să nu ne bucure faptul că atunci când sesizaţi anumite neajunsuri, deficienţe nu doar le înregistraţi, ci căutaţi modalităţi şi surse financiare ca să schimbaţi situaţia în bine. Privesc cu optimism în viitorul vostru şi sper că o să ne depăşiţi pe noi, în sensul cel mai bun al cuvântului, în activitate.

Apoi activiştii fondului au făcut o trecere în revistă a activităţii fondului în 2016, au prezentat proiectele realizate în runda a II finanţate în cadrul programului de granturi mici. S-a vorbit despre lucruri frumoase şi meritorii, despre angajarea tinerilor din tot mai multe localităţi în aceste activităţi, Această atmosferă, atitudinea tinerilor veneau să confirme cele spuse de dl A. Pavlicenco într-un fel în sala restaurantului „Mărţişor”, unde a avut loc evenimentul şi unde era reprezentată doar o parte din activişti, erau prezenţi tineri cu o mentalitate modernă, cu valori morale cu adevărat sănătoase, care ştiu şi pot să folosească timpul liber pentru lucruri serioase şi utile. Atitudinea lor, implicarea lor conştientă şi sinceră ne dă motive pentru a pune speranţe bune în reprezentanţii acestei generaţii.

La forum s-a vorbit despre mai mult de 10 proiecte implementate la Olăneşti şi Crocmaz, Cioburciu şi Slobozia, în or. Ştefan-Vodă etc. Fiecare dintre ele nu depăşea 5000 lei, dar toate au fost de real folos satului şi instituţiei de învăţământ în care învaţă aceşti tineri. Aşa că menţiunile acordate atât tinerilor activişti, cât şi îndrumătorilor, susţinătorilor lor maturi au fost primite de prezenţă cu multă căldură şi entuziasm tineresc. Au fost multe luări de cuvânt, pronunţate nu doar ca admiraţie, ci s-au înaintat şi propuneri judicioase ce se referă la viitor.

–Sunt profund recunoscător tinerilor activişti din liceul „Ştefan-Vodă” pentru diverse activităţi, inclusiv de salubrizare şi înverzire, a spus dl Gheorghe Anghel, primarul or. Ştefan-Vodă. În semn de apreciere a eforturilor voastre, vă propun să elaboraţi un proiect, iar noi, primăria şi consiliul, vom veni cu partea noastră de susţinere. Ne dorim să avem un consiliu orăşenesc al tinerilor, care ar participa la toate activităţile noastre.

Ca unul din acordurile finale ale acestui admirabil eveniment a fost prezentarea a nouă noi membri ai „Fondului pentru tineri Ştefan-Vodă”, primiţi cu multă căldură de prezenţă.

Cor. „Prier-info”

p1260001 p1260003 p1260005 p1260007 p1260008 p1260010 p1260016 p1260018 p1260020