Noutăți

Garantul Constituției este însăși Constituția, și purtătorul de putere este poporul

Astăzi, 29 iulie 2020, felicităm toți concetățenii raionului Ștefan Vodă cu Ziua Constituției Republicii Moldova  la cei 26 de ani împliniți.

În context, în toate localitățile din raionul nostru s-au desfășurat, prin intermediul instituțiilor de cultură, diverse evenimente dedicate acestei date memorabile în onoarea legii. Astfel, Casa de cultură Ștefan Vodă în parteneriat cu secția de poliție orășenească au realizat un flașmob creativ-informativ cu genericul „Respectați ceea ce avem sfânt – Constituția Republicii Moldova Un grup format din opt lucrători ai casei de cultură îmbrăcați în costume naționale cu chipiuri pe cap cu simbolul național –  tricolorul, având pe spate câte un articol din constituție, au mers prin oraș, dăruind cetățenilor cărți – Constituția RM. A fost o idee foarte cognitivă pentru lume, fără multe vorbe. Expoziții, buletine informative cu literatura la temă, discuții cu specialiști din domeniul legislației (le urmăriți pe rețele de socializare a instituțiilor de cultură din raion) au fost realizate în localitățile raionului.

Constituția Republicii Moldova marchează anumite victorii și realizări ale poporului, propunând un șir de perspective de  dezvoltare pentru societate și stat. Cu cât cetățenii statului sunt mai activi și mai responsabili de realizarea prevederilor Constituției, cu atât ei se simt mai stăpâni în propria țară, cu atât societatea este mai democratică. Constituția  Republicii Moldova este  piatra de temelie a întregului sistem de reguli, și ea nu trebuie încălcată, forțată, dusă dincolo de limitele în care ea să nu mai reprezinte spiritul fiecărui cuvânt, fiecărui articol, fiecărei litere din această Lege Fundamentală. Să respectăm ceea ce avem sfânt. Constituția trebuie să fie Constituție!

Alina Rovenco-Șevcenco, specialist superior la DCTST