La 15 aprilie 2022 la Iași s-a desfășurat forumul transfrontalier – oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova 2021 – 2027, organizat de Consiliul Județean Iași.
Invitați la forum au fost președinții raioanelor din Republica Moldova, înfrățite cu județul Iași. La acest eveniment a participat și dl Vasile Maxim, președintele raionului Ștefan Vodă.
Discuțiile în cadrul forumului s-au axat pe proiectele comune implementate de autoritățile din R. Moldova împreună cu Consiliul Județean Iași, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.
A participat și Andrei Spînu, viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În deschiderea evenimentului, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a reamintit de frumoasa relație și legătură de sânge și de suflet dintre judeţul nostru şi Moldova de peste Prut.
”Din partea mea, ca președinte al Consiliului Județean Iași, și a întregului executiv, precum și a Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din CJ veți avea tot sprijinul”, a afirmat, în deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
La rândul său, Andrei Spînu a declarat că R. Moldova are o mare șansă să se dezvolte doar cu fonduri europene și cu suportul României.
„ (…) Prin Programul Operațional Comun, până în 2027, ne propunem să obținem rezultate practice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Împreună cu echipa guvernamentală de la Chișinău, depunem eforturi pentru atragerea mai multe fonduri europene, prin programele promovate de guvernul român”, a spus Andrei Spînu.
Reprezentantul special al Guvernului României, Alexandru Muraru, a menționat în discursul său că România își asumă să fie un partener implicat al Republicii Moldova în continuarea și dezvoltarea proiectelor transfrontaliere care implică finanțare europeană. „Republica Moldova are acum, în 2022, instrumente extinse de finanțare europeană și cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa. Am analizat cu atenție lista celor 83 de proiecte contractate deja în exercițiul 2014-2020 și am constatat că, Iașul a fost un partener direct implicat în dezvoltarea proiectelor cu finanțare europeană alături de Republica Moldova, prin universitățile ieșene, unitățile spitalicești, autoritățile locale și județene și instituțiile deconcentrate. Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 vom continua să fim la fel de implicați, deoarece potențialul există și încă mai avem multe de făcut împreună”, a spus Alexandru Muraru.
Pentru raionul Ștefan Vodă această vizită este importantă, deoarece este o oportunitate de a găsi soluții cu susținerea județului de Iași în soluționarea problemelor de dezvoltare a raionului.