Noutăți

Forumul raional al tinerilor „Tineri pentru cetățenie activă” Ștefan Vodă 2021

     La data de 8 iulie, curent, la Ștefan Vodă s-a desfășurat pentru prima dată, forumul raional al tinerilor având ca subiect de discuție, cetățenia activă, implicarea tinerilor dar și despre cum trebuie să arate viitoarele activități pentru tineri, astfel ca ele să corespundă nevoilor și intereselor tinerilor.

    Forumul, este punctul de start, pentru crearea viitoarei Strategii de Dezvoltare a Sectorului Tineret Ștefan Vodă 2021-2023, act normativ, care va redirecționa toate eforturile administrației publice locale de nivelul I și II, tinerilor, tuturor celor care au tangență în lucrarea lor cu tinerii, spre un singur scop, cel de dezvoltare și reabilitare a tinerilor, pentru  a deveni viitori cetățeni activi, capabili să dezvolte la rândul lor, comunitatea din care vin, să se implice în soluționarea problemelor locale, să poată să-și asume calitatea de lider.

    Forum a avut o durată de 3 ore, și a întrunit peste 40 de tineri și reprezentanți ai diverselor instituții ce lucrează cu tinerii. În cadrul ședinței cu un cuvânt de salut a u încurajat activitățile și importanța implicării tinerilor Vladimir Baligari și Valentina Barbei – vicepreședinți al raionului Ștefan Vodă. la fel, a onorat cu prezența sa, doamna Raisa Burduja, Șef Direcția Generală Educație Ștefan Vodă. Tinerii participanți, au avut deosebit oportunitatea de a fi vizitați și de oaspeţi din România însoțiți de domnul Vladislav Cociu – primar al orașuui Ștefan Vodă: Dl. Mihai Veştea senator în parlament, Camera deputaţilor, Dl. Dumitru Flucuş deputat în parlament,Camera deputaţilor şi Dl. Ioani Florin , primar de Comuna Viştea judeţul Braşov, care au  venit cu un mesaj de salut pentru aceștia. Tot la ședința forumului, ne-au onorat, reprezentanțiii Direcției Economie Ștefan Vodă. Această echipă de specialiști din cadrul Consiliului Raional Ștefan Vodă, dar și a primăriei Ștefan Vodă, precum și oaspeților de peste Prut, au oferit tinerilor participanți, ocazia  de a acorda întrebări din diverse domenii și să primească răspunsuri pline de experiență și profesionalism.

    Tinerii participanți au reprezentat diverse  structuri și programe  de implicare, printre acestea se numără, Consiliul Raional al Elevilor, Tinerii Ecologiști Ștefan Vodă, Youth Klinic Yunona Ștefan Vodă, Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă, aceștia au venit fiecare cu câte un discurs, despre domeniul lor de activitatea și propunerile lor de oportunități de implicare. La partea practică, au propus activități, pentru fiecare din cele patru priorități ale viitoarei strategii. Aceștia au avut oportunitatea de a face schimb de experiență, a discuta și a pune bazele viitoarelor colaborări între echipele pe care le reprezintă. Tinerii, au manifestat activism, dorință de implicare și-au dat dovadă că vor și pot să se implice, și ei sunt viitorii cetățeni activi, e nevoie doar de susținere și încurajare permanentă a inițiativelor acestora, din partea diverșilor actori sociali, inclusiv familie, școală, primărie, agenți economici, etc.

     În cadrul forumului a fost prezentat raportul „Studiului raional de cercetare a opiniei tinerilor cu privire la situația sectorului tineret din comunitățile din care vin”, care a adunat peste 1000 de respondenți, în baza căruia urmează să fie creată viitoare strategie și propuse activitățile pentru tineri, astfel ca ele să fie bazate pe necesitățile și interesele acestora. La studiu, au răspuns tinerii din cele 26 de localități ale raionului Ștefan Vodă, aceștia au vorbit despre nivelul de implicare în comunitatea lor, nivelul de susținere de către APL, dar și despre sectorul tineret, despre care unanim toți respondenți au declarat că este important. Raportul va fi disponibil în format on-line pentru toți cei  interesați în scurt timp, pentru aceasta urmăriți pagina de facebook a organizatorilor și pagina web a Consiliului raional Ștefan Vodă.

    Forumul raional este activitatea unde tinerii în discuție găsesc soluții comune la problemele comune. Tinerii au nevoie să fie susținuți, să fie informați permanent, să colaboreze și să-și dezvolte abilități pentru a deveni cetățeni activi ai comunității din care vin, iar de la ei, să pornească schimbarea și dezvoltarea.

   Forumul raional al tinerilor „Tineri pentru cetățenie activă” Ștefan Vodă 2021, este organizat în cadrul proiectului „Youth Activation Program”, finanțat de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul programului de granturi pentru organizațiile de tineret 2021 și este implementat de către AO Asociația Internațională a Tinerilor în parteneriat cu Echipa de Voluntari OameniiV Ștefan Vodă, cu suportul Consiliului Raional Ștefan Vodă.

                                                                           Echipa OamenilorV Ștefan Vodă