Noutăți

Forță, bărbăție, memorie și recunoștință

La data de 01 iunie, pe stadionul din or.Ștefan Vodă a avut loc Festivalul sportiv la lupte în memoria reputatului sportiv și antrenorului emerit al Republicii Moldova Efim Batîr, care a contribuit cu pricepere, dăruire și pasiune la formarea a numeroase generații de tineri luptători.

Scopul evenimentului a urmărit scoaterea din anonimat a talentelor ale genurilor de sport la lupte libere și greco-romane, avându-l ca simbol și patron pe Efim Batîr.

Festivalul, ajuns la cea de-a X-a ediție, organizat sub egida președintelui raionului, Vasile Maxim, susținut și finanțat de Consiliul raional Ștefan Vodă, înscris în șirul evenimentelor sportive, a fost să fie una dintre cele mai importante competiții de profil din raion. Fiindcă, după cum s-a menționat, numai la Ștefan Vodă tinerii pășesc pe urmele băștinașului în performanțele sportive, pentru că Efim Batîr a fost un adevărat reper în sportul ștefănian și chiar național, fiind mai mult ,,părintele,, luptelor de judo de pe aceste meleaguri.

Importanța evenimentului a fost marcată de prezența conducerii raionului în persoanele președintelui, Vasile Maxim, a vicepreședinților Vladimir Baligari și Valentina Barbei; consilierilor raionali, antrenorilor cu renume, membrilor familiei Batîr și 300 de luptărori a celor 26 de echipe din Ștefan Vodă, Bender, Tiraspol, Chișinău, Cimișlia, Hâncești, Leova, Anenii Noi, Ceadâr-Lunga, Căușeni și Căinari.

După onorarea simbolurilor de stat și minutul de reculegere în memoria patronului Festivalului, cei prezenți au fost salutați de către Vasile Maxim, președintele raionului:…Pe parcursul vieții sale zbuciumate, Efim Batîr, a educat zeci de generații care au obținut rezultate înalte la diferite competiții naționale și internaționale… Memoria antrenorului emerit va fi mereu vie pentru locuitorii raionului Ștefan Vodă. Astăzi, vreau să salut prezența și să doresc succese tuturor sportivilor care vor concura  pe covoarele de luptă. Să învingă cei mai puternici!

Dl Zaharia Cecal, antrenorul emerit al Republicii Moldova (or.Bender) a exprimat recunoștința față de conducerea raionului, Consiliul raional și Școala Sportivă pentru organizarea Festivalului la lupte în memoria bunului său prieten și talentatului antrenor Efim Batâr. …Numele modeștilor băieți luptători din Ștefan Vodă au devenit cunoscute în lume datorită muncii asidue a lui Efim Batîr, cum ar fi: Ceapchi, frații Gâștemulte, Becciu și mulți alții. Mă bucur și îmi doresc ca acest Festival să se desfășoare anual, ca și în continuare despre băieții luptători din Ștefan Vodă să se știe în întreaga lume.

Nicolae Molozea, consilier raional, președintele Federației de lupte la fel a subliniat importanța evenimentului: …Mă bucur că la inițiativa mea cu câțiva ani în urmă de a înființa Turneul la lupte în memoria lui Efim Batâr a fost susținută.  Astăzi, Turneul inițiat a devenit Festival. Felicitări cu acest prilej organizatorilor, participanților și suporterilor. Iar în calitate de discipol al antrenorului Efim Batâr, vreau să vă asigur, că vom face tot posibilul ca Festivalul la lupte în memoria antrenorului să se desfășoare în fiecare an.

Grigore Vorfolomei, directorul Școlii Sportive, a anunțat regulile de desfășurare a competițiilor și condițiile de participare. După care, începu acțiunea pe covoarele de luptă și, merită de menționat, că a fost un spectacol sportiv de excepție în care a dominat talentul, ambiția, tehnica și dărurea. Toți luptătorii au demonstrat o pregătire impresionantă.Evoluțiile tinerilor au fost urmărite tribune de către numeroși spectatori, cei mai mari suporteri fiind antrenorii sportivilor.

Cei mai buni luptători au primit diplome, medalii și cadouri.

Potrivit rezultatelor, per ansamblu la toate categoriile, locul de frunte l-a ocupat echipa raionului Ștefan Vodă.