Fondată în anul 2000 la inițiativa Federației Mondiale a Inimii (FMI), Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, la 29 septembrie și constituie cea mai mare platformă din lume pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
În acest an de Ziua Mondială a inimii – 29 septembrie cerem lumii să-și folosească inima pentru a se conecta.
A vă conecta înseamnă să vă folosiți cunoștințele, compasiunea și influența pentru a vă asigura că dvs. și comunitățile din care faceți parte aveți cea mai bună șansă de a trăi o viață sănătoasă pentru inimă. Este vorba despre conectarea cu propriile noastre inimi, de siguranța că le alimentăm și le protejăm cât de bine putem și că folosim puterea tehnologiilor digitale pentru a conecta fiecare inimă peste tot.
Cunoașteți-vă riscul de boală cardiacă
Ce condiții de sănătate cresc riscul bolilor de inimă:
- Tensiune arterială crescută. Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Este o afecțiune medicală care se întâmplă atunci când presiunea sângelui din arterele și celelalte vase de sânge este prea mare. Presiunea ridicată, dacă nu este controlată, vă poate afecta inima și alte organe majore ale corpului, inclusiv rinichii și creierul.Vă puteți reduce tensiunea arterială cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente pentru a reduce riscul de boli de inimă și atac de cord.
- Nivel crescut de colesterol în sânge. Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimilor, produsă de ficat și care se găsește și în anumite alimente. Dacă luăm mai mult colesterol decât poate folosi organismul, excesul se poate acumula în pereții arterelor. Acest lucru duce la îngustarea vaselor și poate reduce fluxul de sânge către inimă, creier, rinichi și alte părți ale corpului. Colesterolul ridicat din sânge nu are de obicei semne sau simptome. Singura modalitate de a ști dacă aveți colesterol ridicat este să vă testați.
- Diabetul zaharat.Diabetul determină acumularea zahărului în sânge. Riscul de deces din cauza bolilor de inimă pentru adulții cu diabet este mai mare decât pentru adulții care nu au diabet.
- Obezitatea este excesul de grăsime corporală. Obezitatea este legată de un nivel mai ridicat de colesterol „rău” și trigliceride și de un nivel mai scăzut de colesterol „bun”. Obezitatea poate duce la hipertensiune arterială și diabet, precum și la boli de inimă.
Ce comportamente cresc riscul bolilor de inimă
- Dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol a fost legată de boli de inimă și afecțiuni conexe cum ar fi ateroscleroza. De asemenea, prea multă sare (sodiu) în alimentație poate crește tensiunea arterială.
- Insuficientă activitate fizică duce la boli de inimă. Activitatea fizică regulată vă poate reduce riscul de boli cardiace.
- Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul tensiunii arteriale,nivelul trigliceridelor și provoacă boli de inimă.
- Consumul de tutun crește riscul de boli de inimă și atac de cord:
- Fumatul poate afecta inima și vasele de sânge, ceea ce vă crește riscul de afecțiuni cardiace;
- Nicotina crește tensiunea arterială și afectează vasele;
- Monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen pe care o poate transporta sângele;
- Expunerea la fumatul pasiv crește riscul de boli de inimă chiar și pentru nefumători.
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Folosiți inima pentru a vă alimenta sănătos și a bea înțelept
- Reduceți băuturile cu zahăr și sucurile de fructe – alegeți în schimb apa; Înlocuiți dulciurile cu fructe proaspete, ca alternativă sănătoasă.
- Încercați să mâncați 5 porții de fructe și legume pe zi;
- Reduceți consumul de alcool;
- Încercați să limitați alimentele procesate și preambalate, care sunt deseori bogate în sare, zahăr și grăsimi.
Folosiți inima pentru a deveni mai activi
- Faceți cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată de 5 ori pe săptămână.
- Jocul, mersul pe jos, treburile casnice, dansul – toate contează!
- Fiți mai activ în fiecare zi – ridicați scările, mergeți cu bicicleta în loc să conduceți.
- Rămâneți în formă acasă – puteți participa la cursuri de exerciții virtuale și antrenamente pentru întreaga familie.
- Descărcați o aplicație de exerciții sau utilizați un pedometru pentru a vă urmări progresul.
Folosiți inima pentru a spune nu tutunului
- Este cel mai bun lucru pe care îl faceți pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
- În termen de 2 ani de la renunțare riscul bolilor coronariene este substanțial redus.
- În termen de 15 ani, riscul de BCV revine la cel al unui nefumător.
- Expunerea la fumatul pasiv la fel este o cauză a bolilor de inimă la nefumători.
- Renunțând / nu fumând, veți îmbunătăți sănătatea dvs. și a celor din jur.
- Dacă întâmpinați probleme la renunțare, solicitați sfaturi profesionale și întrebați angajatorul dacă oferă servicii de renunțare la fumat.
Adoptând un stil de viață sănătos, vă puteți ajuta să mențineți tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge normal și să reduceți riscul de boli de inimă și atac de cord. Alegeți obiceiuri sănătoase!
Valeriu Boian, coordonator SSSSP