Noutăți

Focar de pesta porcină africană la Palanca

Pe data de 26 aprilie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie particulară din satul Palanca raionul Ștefan Vodă.

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din Palanca, specialiștii subdiviziunii teritoriale  au intervenit prompt, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La Palanca s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciunii la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

La Ștefan Vodă s-a întrunit Comisia Antiepizootică Excepțională Ștefan prezidată de dl Nicolae Molozea, președintele Consiliului raional, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.